Γιωτόπουλος: Πρώτη άδεια μετά από 20 χρόνια για τον καταδικασμένο ως αρχηγό της «17Ν»

giotopoylos 252863 330490 type13262

Την πρώτη του άδεια εδώ και 20 χρόνια που βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού πήρε ο καταδικασμένος σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

Ειδικότερα, την πρώτη του άδεια μετά από 20 χρόνια κάθειρξης πήρε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος στις 8-9-10 Ιουλίου.

Είχε υποβάλλει αίτημα άδειας από τον περασμένο χειμώνα και σε συνδυασμό με το διδακτορικό που είχε πάρει από πανεπιστήμιο της Γαλλίας το συμβούλιο των φυλακών έκρινε ότι έχει τις προϋποθέσεις για τη λήψη τριήμερης άδειας. Όλα αυτά τα χρόνια επισκεπτήριο δέχεται μόνο από τη σύντροφό του.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη.

«Δόθηκε άδεια τριήμερη στον αρχηγό της Νοέμβρη; Εν κρυπτώ; Δηλαδή, τουλάχιστον αμήχανα; Και μάλιστα στην επέτειο της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν; Ισχύει; Απαιτούνται εξηγήσεις δημόσια και ξεκάθαρα» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης σε ανάρτησή του στο facebook.

Η σύλληψη και η ποινή

Στις 17 Ιουλίου 2002 ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στους Λειψούς. Του αποδόθηκαν κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες, ληστείες και εκρήξεις καθώς και για συμμετοχή στην οργάνωση 17 Νοέμβρη, σύμφωνα με μαρτυρίες συγκατηγορουμένων του και με στοιχεία που φέρεται να βρήκε η αστυνομία σε διαμερίσματα που διατηρούσε η οργάνωση. Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι τον ενέπλεξαν συγκατηγορούμενοί του, προκειμένου να πετύχουν ευνοϊκή μεταχείριση βάσει του τότε νέου αντιτρομοκρατικού νόμου. Του αποδόθηκε ο ρόλος του ηγέτη και του καθοδηγητή της οργάνωσης.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος πρωτόδικα καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξης, απόφαση που ο ίδιος χαρακτήρισε υπαγορευμένη από ξένα συμφέροντα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου ήταν ήδη προφυλακισμένος. Τον Οκτώβριο του 2004 προχώρησε σε απεργία πείνας λόγω των συνθηκών κράτησής του. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Πέντε ημέρες αργότερα ο επόπτης εισαγγελέας των φυλακών αποφάσισε την κατάργηση των ειδικών περιορισμών προαύλισης του Γιωτόπουλου και των καταδικασθέντων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη με αποτέλεσμα να διακόψει την απεργία πείνας που διαρκούσε περισσότερο από έναν μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2005 ξεκίνησε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατά τη διάρκεια της δίκης αποχώρησε από την ακροαματική διαδικασία ανακαλώντας την εντολή εκπροσώπησης προς τους δύο δικηγόρους του, Γιάννη Ραχιώτη και Κώστα Χρυσικόπουλο. Το δικαστήριο διόρισε αυτεπάγγελτα τους ίδιους δικηγόρους.

Ύστερα από αλλεπάλληλους διορισμούς δικηγόρων, ο Γιωτόπουλος επέστρεψε στην ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις του ενόψει προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το δικαστήριο όμως αρνήθηκε στον ίδιο να διορίσει δικηγόρο.

Εν τέλει με την παραίτηση του ενός εκ των τριών διορισμένων δικηγόρων, διόρισε δικηγόρο της επιλογής του με την ταυτόχρονη εικονική παρουσία των άλλων δύο. Καταδικάστηκε σε 17 φορές ισόβια για τα ίδια εγκλήματα.

real.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith