Δήμος Αμφιλοχίας: Τίμησε τα 353.00 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτο)

amfiloxia pontioi 2

Με τη διατύπωση της κοινής επιθυμίας για καθιέρωση του εορτασμού, ολοκληρώθηκαν χθες οι τιμητικές επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν στο Μπαμπαλιό από το Δήμο Αμφιλοχίας και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Μπαμπαλιού Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες».

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, 19η Μαΐου, η οποία έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες δράσεις όπου υπάρχουν ποντιακές κοινότητες ανά την Ελλάδα, με γενικό τίτλο «Η Φλόγα της Μνήμης».

Στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδοδρομία από την είσοδο του χωριού έως την πλατεία, όπου έλαβε χώρα το κυρίως μέρος των εκδηλώσεων. Με το άναμα της φλόγας στο μνημείο των Ποντίων κτητόρων του Μπαμπαλιού, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου της Κοινότητας Αναστάσιου Αποστολάκη, ο οποίος μίλησε για την ίδρυση και την ιστορία του χωριού, ενώ στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του συλλόγου «Αξέχαστες Πατρίδες», Φάνης Κοντοχρήστος, ο οποίος περιέγραψε τα θλιβερά εκείνα γεγονότα που συνέβησαν πριν 103 χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα τη θανάτωση 353.000 Ποντίων και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη.

«Τιμούμε σήμερα τους 353.000 νεκρούς που έπεσαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού», ανέφερε στην δική του ομιλία ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Γιώργος Κατσούλας, ενώ στη συνέχεια απεύθυνε έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο να μετατρέψει σε πρόταγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τη διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν», κατέληξε ο κ. Κατσούλας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και πυρρίχιο χορό με συνοδεία ποντιακής λύρας από χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές στολές.

Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης ήταν: ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας Χριστόφορος Κουσιορής, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπεχλιούλης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρέας Ρεγκούτας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Ριζογιάννης, η επικεφαλής δημοτικής παράταξης Σοφία Ανδρίκουλα, η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Αμφιλοχίας Ζωή Ντρούτση, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι και μέλη συλλόγων, ο πρώην δήμαρχος Ινάχου Αθανάσιος Τορουνίδης, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης Δημήτριος Μουρτζιάπης, όπως και πλήθος δημοτών.
amfiloxia pontioi 2

amfiloxia pontioi 7

amfiloxia pontioi 1

amfiloxia pontioi 11

genoktonia

amfiloxia pontioi 5

amfiloxia pontioi 4googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith