Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο – Αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα

turkish co

«Από σήμερα το κράτος έχει σπασμένες κολόνες και τα θεμέλια είναι κτισμένα πάνω στην άμμο» ήταν η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης
Το Συνταγματικό Δικαστήριο «σήκωσε μπαϊράκι» στον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έκρινε αντισυνταγματικά πολλά Προεδρικά Διατάγματα.

zenith

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά σημαντικά ΠΔ της κυβέρνησης Ερντογάν με σημαντικότερα εξ αυτών την πρόωρη απομάκρυνση των κεντρικών τραπεζικών και τα ΠΔ διορισμού των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο διορισμός πρυτάνεων από τον πρόεδρο ήταν αντισυνταγματικός, και έδωσε 1 χρόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για νέα ρύθμιση. Οι μέχρι τώρα διορισμοί του Προέδρου Ερντογάν θα είναι έγκυροι.

Επίσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την εξουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη θητεία του.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 4ης Ιουνίου 2024.

«Από σήμερα το κράτος έχει σπασμένες κολόνες και τα θεμέλια είναι κτισμένα πάνω στην άμμο» ήταν η πρώτη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith