Τουρκία: Ο Ογάν στηρίζει Ερντογάν και «σβήνει» τις ελπίδες Κιλιτσντάρογλου για νίκη στον β’ γύρο

erdogan ogan

Την απόφασή του να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής 28 Μαΐου ανακοίνωσε ο υποψήφιος της εθνικιστικής άκρας δεξιάς, Σινάν Ογάν.

«Ζητώ από όσους μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Ογάν.

zenith

Η υποστήριξή του προς τον Ερντογάν ήρθε μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή μετά το πέρας της οποίας δεν έγινε καμία δήλωση.

Ο Ογάν είχε προσελκύσει ψήφους από ανθρώπους που αποδοκίμαζαν τις πολιτικές του Ερντογάν αλλά δεν ήθελαν να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Η απόφαση του Σινάν Ογάν φαίνεται να σβήνει τις ελπίδες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επικρατήσει στο β’ γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, ο Ογάν έχει προτρέψει για μια πιο σκληρή στάση κατά της τρομοκρατίας και την αποστολή όλων των μεταναστών πίσω στη χώρα τους. Όπως είπε, συμφώνησε σε αυτά τα σημεία με τον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε το 49,52% των ψήφων.

Ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας του Έθνους, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έλαβε 44,88%. Παράλληλα, ο Σινάν Ογάν έλαβε 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ το 0,43%.

Καθώς κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% των ψήφων, προκηρύχθηκε δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών, στον οποίο θα βρεθούν αντίπαλοι ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου.

Τον 54χρονο Ογάν, που προέρχεται από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP, σύμμαχος του Ερντογάν), τον προσέγγισαν και τα δύο αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα των υποψηφίων του δεύτερου γύρου των εκλογών, για να εξασφαλίσουν τη στήριξή του και τις 2,8 εκατομμύρια ψήφους που έλαβε.

«Οι διαπραγματεύσεις μας διεξήχθησαν γύρω από τις ακόλουθες αρχές: καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθορισμός χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή των προσφύγων και ενίσχυση των τουρκικών κρατικών θεσμών», είπε.

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith