Τουρκία: Λίγες ημέρες μετά τον σεισμό το γύρισαν στα εξοπλιστικά

ap tourkia seismos 3.jpg

Λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που έχει αφήσει στην Τουρκία τουλάχιστον 43.500 νεκρούς, τα τουρκικά ΜΜΕ γυρίζουν σελίδα και επιστρέφουν στην ενημέρωση για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως μεταδίδει μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, παρά τις ζημιές των 85 δισ. δολάρια που προκύπτουν από την πρώτη καταγραφή μετά τον σεισμό και ίσως επειδή υπάρχει καθυστέρηση από τις ΗΠΑ για τα F-16, ρίχνουν το βάρος στο δικό τους μαχητικό που θα είναι έτοιμο το 2032.

Όπως η εφημερίδα Turkiye αναφέρεται στο «εθνικό μαχητικό» όπως το λένε οι Τούρκοι, «λειτούργησε με τον κινητήρα και βγήκε σε διάδρομο προσγείωσης».
Παράλληλα, στην Τουρκία επικρατεί αισιοδοξία ότι μέσα στο 2023 θα αποσπάσουν το «ναι» από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση και την αγορά F-16, για τα οποία μέχρι σήμερα λαμβάνουν μόνο αρνητικές απαντήσεις.

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι κάνουν και πάλι αναφορές και παρακολουθούν με προσοχή τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, μιλώντας για το ελληνικό σχέδιο απόκτησης 20+20 F-35 τα επόμενα χρόνια, γεγονός που τους φέρνει ανησυχία.

Φωνάζει η αντιπολίτευση για την απουσία του τουρκικού στρατού μετά τον σεισμό
Πάντως, η αντιπολίτευση συνεχίζει και ασχολείται με τα του σεισμού και μάλιστα υπάρχουν παράπονα ότι τις πρώτες ημέρες, υπήρχαν πολύ λίγες δυνάμεις του στρατού στις πόλεις που χτυπήθηκαν και για αυτό ρίχνουν ευθύνες στον Ερντογάν ότι άργησε να βγάλει τον στρατός έξω. «Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ακόμη και 20.000 κόσμος» λέει χαρακτηριστικά η αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κωστίδης, ίσως, ο Ερντογάν δεν ήθελε να δείξει ότι έχει ανάγκη τον στρατό και ότι όλα μπορεί να τα κάνει το κράτος.

Άρχισε τις περιοδείες στα νοσοκομεία ο Ερντογάν
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε με καθυστέρηση τις περιοδείες στα νοσοκομεία και επισκέπτεται επιζώντες του σεισμού. Μάλιστα, επισκέφθηκε και την Αλέινα Ολμέζ, η οποία διασώθηκε 248 ώρες μετά τον σεισμό.

Για τις 18 Ιουνίου πάνε οι εκλογές
Σε ότι αφορά τις εκλογές, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα διεξαχθούν. Με δεδομένο ότι δεν θα γίνουν στις 14 Μαΐου, τα τηλεοπτικά δίκτυα αναφέρουν ότι θα μετατεθούν για τις 18 Ιουνίου.

Απαγορεύσεις και πρόστιμα σε 3 τηλεοπτικά δίκτυα για την κριτική
Τέλος, πρόστιμα 3% και 5% επί του τζίρου τους επιβλήθηκε από του τουρκικό ΕΣΡ σε 3 τηλεοπτικά δίκτυα και στο ένα απαγόρευση μετάδοσης για τρεις ημέρες για την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον σεισμό.

Ο διευθυντής του καναλιού FOX, που τιμωρήθηκε, τόνισε ότι «η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν έμεινε χωρίς πρόστιμο. Αφού αναδείξαμε τους ανάξιους και τους υπεύθυνους, μας τιμώρησαν, με την δικαιολογία ότι δεν επιτρέψαμε την ελεύθερη άποψη για τα γεγονότα».

Πηγή: skai.gr

zenith