Θ. Παπαθανάσης: Δυστυχώς είμαστε σε ένα peak της γρίπης και των ελλείψεων των φαρμάκων

papathanas

«Αυτό το οποίο μας έχουν διαβεβαιώσει οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η προσπάθεια από πλευράς τους να αυξηθούν οι εισαγωγές αυτών των φαρμάκων»
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θανάσης Παπαθανάσης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων είπε: «Υπάρχει πρόβλημα ειδικά αυτή την περίοδο που έχει έξαρση των ιώσεων και ειδικά στα παιδιά υπάρχουν φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη έλλειψη. Τέτοια φάρμακα είναι αντισταμινικά, κορτιζονούχα, αναπνευστικά, αντιβιοτικά. Ο υπουργός λέει, και αυτό είναι η πραγματικότητα, ότι υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών, αυτή είναι και η ενημέρωση που έχουμε και εμείς από τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα φάρμακα αυτά. Υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών και η αυξημένη ζήτηση που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τα φάρμακα αυτά έχει δημιουργήσει ένα κραχ στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν πολλά από αυτά τα φάρμακα στη χώρα μας. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα παραγωγής σε αυτά τα φάρμακα γενοσήμων, αυτό είναι κάτι που το ελέγχει το υπουργείο σε ποια ποσότητα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η παραγωγή. Αυτό το οποίο μας έχουν διαβεβαιώσει οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει η προσπάθεια από πλευράς τους να αυξηθούν οι εισαγωγές αυτών των φαρμάκων και να καλυτερεύσει η κατάσταση, γιατί δυστυχώς λείπουν πολύ απλά φάρμακα, απλά αντιπυρετικά, τα οποία δεν μπορούμε να καλύψουμε, ακόμα και έναν πυρετό σε ένα μικρό παιδάκι».

«Επειδή αυτή τη στιγμή είμαστε στο πικ της ζήτησης και αυτό θα συμβεί και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη που είναι το πικ της γρίπης θα υπάρξουν τέτοια ζητήματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα προβλήματα με τις παράλληλες εξαγωγές, όπου καλώς το υπουργείο έχει κάνει ήδη απαγόρευση σε 260 φάρμακα παράλληλων εξαγωγών προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι εξαγωγές και επίσης έχει βάλει έναν αυστηρό έλεγχο στις φαρμακαποθήκες, οι οποίες τα εξάγουν, και έχει ζητήσει καταγραφή των αποθεμάτων αυτών των αποθηκών και μάλιστα μπήκαν και κάποιες ποινές παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Άρα γίνεται ό,τι είναι δυνατόν και από πλευράς και δικής μας, γιατί εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος», συμπλήρωσε.

Για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων δήλωσε: «Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχουμε κάνει προτάσεις, έχουμε ζητήσει να λειτουργήσει και μια μηχανογραφική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, όπου να φαίνονται ποια φάρμακα βρίσκονται σε πραγματική έλλειψη, προκειμένου και οι γιατροί –τις χρόνιες παθήσεις αφορά αυτό- να μη συνταγογραφούν φάρμακα που πιθανόν να μην υπάρχουν στα ράφια των φαρμακείων. Όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, πρέπει να υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι από το υπουργείο και νομίζω ότι έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες να τηρούν όλους τους νόμους, δηλαδή να έχουν τρίμηνα αποθέματα στις αποθήκες τους, αλλά και οι φαρμακαποθήκες να μην προχωρούν σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων τα οποία είναι ελλειπτικά για τον Έλληνα ασθενή, γιατί η προτεραιότητα στα φάρμακα τα οποία εισάγονται στη χώρα πρέπει να είναι ο Έλληνας πολίτης και όχι να κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρακεταμόλη σε σιρόπι για τα παιδιά και υπάρχει και πρόβλημα σε κάποιες αντιβιώσεις, καθώς και σε κορτιζονούχα και κάποιες αναπνευστικές συσκευές. Δυστυχώς είμαστε σε ένα πικ της γρίπης και σε ένα πικ και των ελλείψεων, ελπίζουμε και με την πίεση όλων και με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Υγείας και με τους ελέγχους και την πίεση προς τις εταιρείες να εξομαλυνθεί την άλλη εβδομάδα η κατάσταση», κατέληξε.

parapolitika.gr

zenith