ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπαράθεση Πολάκη με Χαρίτση στη Βουλή

pollakis xaritsis arthrou

Αιχμές με το «καλημέρα» αντάλλαξαν στη διάρκεια της συνεδρίασης των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ο Συντονιστής του κοινοβουλευτικού έργου, Παύλος Πολάκης και ο βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Πολάκης φέρεται να σχολίασε πως από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε αναδειχθεί επαρκώς το ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η προβολή ενός εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου, που θα έδινε νέες προοπτικές, πέρα από τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.

Από πλευράς του, ο κ. Χαρίτσης ως πρώην Τομεάρχης Ανάπτυξης υπενθύμισε, κατά πληροφορίες, ότι τόσο ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αναδείξει έντονα το θέμα των υπερκερδών προεκλογικά, ανακαλώντας από τη συλλογική μνήμη και τις ερωτήσεις στη Βουλή και τις παρουσιάσεις του οικονομικού μοντέλου που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση, εστιάζοντας στα ζητήματα του ενεργειακού κόστους.

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επί Κασσελάκη

«Πέντε η ώρα που βραδιάζει» έγραφε ο Λόρκα στον «Θρήνο για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας» επαναλαμβάνοντας εμφατικά τον στίχο, την ίδια ώρα που σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με την εσωκομματική ατμόσφαιρα βαριά και ηλεκτρισμένη. Στο καθοδηγητικό όργανο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέχουν εκπρόσωποι όλων των «φυλών» και τάσεων της Κουμουνδούρου, οι οποίοι θα συνέλθουν στα γραφεία του κόμματος (πρώην έδρα της ΔΗΜΑΡ) στην Αγίου Κωνσταντίνου μετά το μεσημέρι, όχι όμως και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που αναχώρησε την περασμένη Κυριακή για την Αμερική.

Την βασική εισήγηση στην σημερινή συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα κάνει η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, ενώ με ζωτικό ενδιαφέρον για τους παριστάμενους θα εξελιχθεί η παρέμβαση του κ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Επισήμως, στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης έχουν συμπεριληφθεί η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με νωπό το θρίαμβο των προοδευτικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ο προγραμματισμός της επόμενης περιόδου.

Κατά πληροφορίες, η «προεδρική» πλειοψηφία αναμένεται να εκθέσει τα γεγονότα που οδήγησαν στην «πρώτη ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, καθώς αποτιμούν ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων καθίσταται κοινωνική αναγκαιότητα, χωρίς, ωστόσο, εκφράσεις «πράσινης» αλαζονείας. Το στίγμα, άλλωστε, της συμπαράταξης της αντιπολίτευσης σε ένα «αντιδεξιό μέτωπο» επιχείρησε να δώσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, στηρίζοντας ανοιχτά κάθε «προοδευτική υποψηφιότητα» στην επαναληπτική αναμέτρηση, επιτρέποντας στην Κουμουνδούρου τους πανηγυρισμούς, για κάποιους υπερβολικούς.

Πρωτίστως, όμως, ζητούμενο για τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου είναι ο «οδικός χάρτης» που θα ξεδιπλωθεί ως προς την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, με προϋπόθεση την λήψη απόφασης για το χρόνο διεξαγωγής του. Πέρα, ωστόσο, από τα οργανωτικά ζητήματα, για την νέα ηγετική ομάδα προέχει «να σπάσει ο κύκλος της εσωστρέφειας» που ταλανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι «εικονομάχοι» και «εικονολάτρες» του Καταστατικού θα καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι συνιστά για την πλειοψηφία το πρώτο βήμα, αρκεί να μην αποτελέσει και το τελευταίο, κατά τη διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής πριν την αναχώρησή του για την Αμερική, πάντως, ο κ. Κασσελάκης ενεργοποίησε τον iSyriza με στόχο τον πολλαπλασιασμό, αλλά και την αλληλεπίδραση των μελών στην παραγωγή πολιτικής, ανακοινώνοντας στις αρχές της εβδομάδας την υποψήφια βουλευτή, Διάνα Βουτυράκου ως συντονίστρια των κλαδικών think tanks που οργανώνει η Κουμουνδούρου, προκειμένου να παράξει, αλλά και να επικαιροποιήσει σειρά θέσεών της.

Την ίδια ώρα, συζήτηση εφ’όλης της ύλης και σε βάθος ετοιμάζεται να προκαλέσει η εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως η «Ομπρέλα», καθώς στελέχη της κατέγραφαν όλο αυτό το διάστημα (και μένει το εάν θα εμφανιστούν σε εναίο κείμενο σήμερα) αιχμές και τοποθετήσεις από πλευράς της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς αυτές να αποτελούν προϊόν συλλογικής εσωκομματικής επεξεργασίας. Κατά πληροφορίες, η «Ομπρέλα» θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει τα ζητήματα της αποτίμησης των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και της στάσης του κόμματος απέναντι στη σύγκρουση στο Ισραήλ, καθώς υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν υιοθέτησε πλήρως τη γραμμή του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ακόμη, η μη σύγκληση των κομματικών οργάνων σε τακτική βάση, αλλά και τα όσα δήλωσε περί «Κεφαλαίου» ο κ. Κασσελάκης στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ έχουν ερεθίσει τα μέλη της «Ομπρέλας». Συγκεκριμένα, κορυφαία στελέχη της δυσφορούν από την άντληση πληροφοριών για τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις μέσω… facebook, υπονοώντας την πλήρη απαξίωση της κομματικής λειτουργίας, που επιχειρείται να αποκατασταθεί από τις αναρτήσεις του κ. Κασσελάκη, όπως επισημαίνουν. Τελευταίο «κρούσμα» υπήρξε αυτό της ανάληψης ρόλου συντονίστριας των «δεξαμενών σκέψης» από την υποψήφια βουλευτή, Διάνα Βουτυράκου, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος. Επιπλέον, η εσωκομματική αντιπολίτευση επιθυμεί «στροφή στο συγκεκριμένο», δηλαδή τον προσδιορισμό του χρόνου της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, όπως και της διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς πεποίθηση ορισμένων στελεχών της είναι πως αυτό μετατίθεται κάθε φορά για αργότερα, σε συνάρτηση και με τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του νέου Προέδρου.

Με αυτά τα δεδομένα, στο τρίπτυχο «ενότητα -πρόταση- δράση» θα κυμανθεί στο εξής η νέα ηγετική ομάδα, προτάσσοντας ως φυγή προς τα μπρος το διακύβευμα της ανασυγκρότησης του κόμματος, το οποίο με «το άνοιγμα σε νέα πρόσωπα και ιδέες ήδη γίνεται πράξη».

Ο «τρίτος δρόμος» Τεμπονέρα

Στο ενδιάμεσο, ηχηρές φωνές ακούστηκαν και από την ευρύτερη περίμετρο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με πρώτο τον Διονύση Τεμπονέρα, που αν και προέρχεται αρχικά από την μετριοπαθή «προεδρική» ομάδα της ΡΕΝΕ, ωστόσο, χθες σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους, εγκαλώντας την Κουμουνδούρου για αρχηγισμό. Κόντρα σε όσους κατέστησαν πανηγυρικό το κλίμα για την Κουμουνδούρου μετά την κάλπη της Κυριακής, «το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών έρχεται σε συνέχεια του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών ενισχύοντας και επιβεβαιώνοντας την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, που αποκτά χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονία» ανέφερε σε άρθρο του χθες στην «Εφημερίδα των συντακτών» ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Εκπέμποντας, ταυτόχρονα, σήμα κινδύνου για το πολιτικό μέλλον του κόμματός του, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους» περιέγραψε ο κ. Τεμπονέρας, προειδοποιώντας πως «το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

Παράλληλα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη από το βήμα του ΣΕΒ, ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής επισήμανε πως «τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε «με όλους» ή με το «κεφάλαιο». «Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά, υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια», παρατήρησε, ζητώντας και εκείνος με τη σειρά του τον «άμεσο και σαφή προσδιορισμό του «οδικού χάρτη» για την διεξαγωγή ενός συνεδρίου, που θα κοιτά «μπροστά και όχι πίσω, έξω και όχι μέσα».

Στην υφέρπουσα συζήτηση περί προοδευτικών συνεργασιών θέση έλαβε και η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πάει στο ίδιο κάρο με το ΠΑΣΟΚ. Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι και παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», καθώς ευχήθηκε «το ΠΑΣΟΚ να μην πέσει στην παγίδα -επειδή είχαμε διαφορά 1% στο Δήμο της Αθήνας- και εκτός από μπλε αλαζονεία, υποστούμε και την πράσινη».

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith