Σε προπολεμικά επίπεδα η τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

fysikoaerio ergostasio 2048x1236

Από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών -δηλαδή από τις 21 Φεβρουαρίου του 2022- εισέρχεται στο 2023 η τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων του φυσικού αερίου, η οποία υποχωρεί κατά έως 8% κατά τη διάρκεια της Δευτέρας.

Ο αισθητά ηπιότερος καιρός -υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα εποχικά επίπεδα για τις επόμενες δύο εβδομάδες- οδηγούν σε αποκλιμάκωση της ζήτησης και διατήρηση των υψηλών επιπέδων χωρητικότητας στις αποθήκες ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου.

Η καθοδική τάση στην τιμή του αερίου, άλλωστε, είχε διαφανεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με τα συμβόλαια να κατρακυλούν σωρευτικά κατά 47% και να περιορίζονται κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να καταφθάνουν στους ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς, συνδράμοντας στην αναπλήρωση των μειωμένων ροών των ρωσικών αγωγών.

Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες, όπως εξηγούν οι ειδικοί του Bloomberg, είναι πιθανό να παράσχουν πολύτιμες «ανάσες» στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ήδη δέχεται τα απόνερα του ιστορικού πληθωρισμού.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, παραδέχθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα σκληρό τεστ για την εγχώρια οικονομία και κάλεσε τους Γερμανούς να συνεχίσουν την εξοικονόμηση ενέργειας, παρότι η χωρητικότητα των αποθηκών ενέργειας φθάνει στο 90%.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- βρίσκονται στα 74,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ας σημειωθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

protothema.gr

zenith