Περιβαλλοντικό Έγκλημα στα σύνορα Αιτ/νίας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας

kokkinia sos

Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με τα συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ», στη θέση «Κοκκινιάς-Πατήματα» στην κορυφογραμμή του όρους Κοκκινιά της δημοτικής ενότητας Πλατάνου του δήμου Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας και των δημοτικών ενοτήτων Δομνίστας, Σπερχειάδος και Τυμφρηστού των δήμων Καρπενησίου και Μακρακώμης των Π.Ε. Ευρυτανίας και Φθιώτιδας αντίστοιχα, η οποία τίθεται προς δημόσια διαβούλευση έως την Πέμπτη 7-9-2023!

Ο σχεδιαζόμενος ΑΣΠΗΕ Κοκκινιάς-Πατήματα θα βρίσκεται 1,9χλμ από τα χωριά Αράχωβα και Κλεπά Ναυπακτίας, 2,9χλμ απο το Λιβαδάκι Ναυπακτίας, 4,8χλμ από τον Άγιο Δημήτριο Ναυπακτίας, 3,7χλμ από την Άμπλιανη Ευρυτανίας και 4,7χλμ από τους Στάβλους Ευρυτανίας και θα αποτελείται από δεκατρείς (13) ανεμογεννήτριες ισχύος 3,6MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 69 μέτρα και ακτίνα πτερυγίων 56 μέτρα.

*ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ:
α) Βόρεια με τον υπό αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ Κοκκινιάς-Πατήματα, βρίσκονται στην κορυφογραμμή Κοκκάλια-Σαράνταινα-Πορτοκάλι-Πολεμίστρα δεκαέξι (16) ΑΣΠΗΕ με συνολικά εβδομήντα (77) ανεμογεννήτριες. Παρατηρούμε στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ https://geo.rae.gr/) ότι οι φαινομενικά ανεξάρτητοι ΑΣΠΗΕ στην υπόψη περιοχή αποτελούν στην πραγματικότητα ενα φαραωνικό ενιαίο έργο με ενενήντα (90) ανεμογεννήτριες (μαζί με τις 13 στην Κοκκινιά), οι οποίοι θα κατασκευαστούν και θα λειτουργούν σε ένα παρθένο αλπικό τοπίο, σε δασωμένες πλαγιές ενός μοναδικού δασικού -ευαίσθητου περιβαλλοντικά- συστήματος οξυάς και ελάτης, και θα μοιράζονται ένα αχανές δίκτυο δρόμων πρόσβασης και υπόγειου δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας. Στην πράξη οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα εξετάζονται κυρίως αποσπασματικά και ανά περίπτωση για κάθε ΑΣΠΗΕ, και με τον τρόπο αυτό οι επιπτώσεις τους υποεκτιμώνται σημαντικά. Αποτέλεσμα της ανά περίπτωση εξέτασης των επιπτώσεων των ΑΣΠΗΕ, οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως χαμηλής ή μέτριας επίπτωσης και έλαβαν τελική άδεια τοποθέτησης τα τελευταία 11 χρόνια και θα συνεχίσουν μελλοντικά να λαμβάνουν, είναι σταδιακά να εγκατασταθούν ενενήντα (90) ανεμογεννήτριες στην περιοχή, των οποίων οι επιπτώσεις στα είδη (πουλιά, νυχτερίδες, θηλαστικά) και τους οικοτόπους πρόκειται να είναι πολύ σοβαρές, απειλώντας πληθυσμούς σπάνιων ειδών με εξαφάνιση.
β) Το υπό μελέτη έργο βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Ναυπάκτου, σε μια περιοχή η οποία έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό [έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν ενενήντα τρεις (93) ανεμογεννήτριες στον δήμο Ναυπακτίας] και αναμένεται να επιβαρυνθεί με τους ίδιους ρυθμούς τόσο από την εγκατάσταση του υπό μελέτη ΑΣΠΗΕ όσο και μιας πληθώρας άλλων αιολικών [ογδόντα (80) επιπλέον ανεμογεννήτριες στον δήμο Ναυπακτίας), αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό την περιβαλλοντική αλλοίωση/υποβάθμιση της περιοχής, συνολικά.
γ) Από την αρχή του έτους, αριθμούμε μέχρι στιγμής στην Αιτωλοακαρνανία, συνολικά έξι (6) δημόσιες διαβουλεύσεις για αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κατηγορίας Α’ (με ισχύ>10ΜW), δηλ. διαβουλεύσεις για τριάντα επτά (37) ανεμογεννήτριες, ενώ έχουν δοθεί και οι τελικές εγκρίσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες αιολικών σταθμών Κατηγορίας Β’ (με ισχύ<10ΜW) στην Αιτωλοακαρνανία.Το 2022 αριθμήσαμε συνολικά έντεκα (11) δημόσιες διαβουλεύσεις για αιολικούς σταθμούς Κατηγορίας Α', δηλ. για εβδομήντα οκτώ (78) ανεμογεννήτριες και δόθηκαν οι εγκρίσεις από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πάνω από είκοσι πέντε (25) ανεμογεννήτριες αιολικών σταθμών Κατηγορίας Β'. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα εκατόν πενήντα τρεις (153) ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία, σε Ναυπακτία, Θέρμο, Ξηρόμερο, Ακαρνανικά και Βάλτο, ενώ υπό αδειοδότηση βρίσκονται έργα για τουλάχιστον άλλες πεντακόσιες (500) !Καλείται κάθε ενδιαφερόμενος από ολόκληρη την επικράτεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης, τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, οι κάτοικοι και οι σύλλογοι της περιοχής να λάβουν γνώση της ΜΠΕ (πρόκειται για πρόχειρη μελέτη και παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις) και να εκφράσουν τις ενστάσεις τους, καταθέτοντας το ειδικό έντυπο ''Δ11''.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith