Μητσοτάκης κατά Κασσελάκη για τα Τέμπη: Εγώ δεν επένδυσα πάνω στον πόνο των συγγενών

1000 33c9e96f ba16 434d 96a1 fbf124bb04c1

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει τω Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «Οι εκλογές ειναι κρίσιμιες, γιατι θα καθορίσουν πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Επειδή θα παρθούν ποολύ σημαντικές αποφάσεις σε ένα γεωπολοτικό περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο από το 2019, έχει σημασία να έχουμε δυνατή φωνή. Έχουμε αποδέιξει ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και όσο πιο δυνατοί είμαστε θα μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα, αφού οι αποφάσεις εν πολλοίς καθορίζουν την καθημερινότητα μας».

zenith

«Σε μια κάλπη που δυστυχώς δεν συμπίπτει με εθνικές η αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πρέπει να κάνουμε προσθετη προσπάθεια να κινητοποιήσουμε κόσμο για να πάει να ψηφίσει», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι «ακριβώς επειδή είναι εθνική κάλπη και η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει τις εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, το πόσο πιο δυνατή θα είναι η ΝΔ θα σημάνει το πόσο πιο δυνατή θα ειναι για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να μην την αμφισβητήσει κανένας. Δεν είναι άτυπη η ψήφος διαμαρτυρίας στις Ευρωεκλογές».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν θα αναγκαζόμουν να μετατρέψω τις ευρωεκλογές σε εθνική πολιτική αντιπαράθεση, αν η αντιπολίτευση δεν το έκανε πρώτη. Οι Ευρωεκλογές ειναι και μια ευκαιρία να αναμετρηθούμε με όσα έχουμε κάνει αυτόν τον έναν χρόνο της κυβέρνησης. Ο κόσμος μας θέτει το θεμα της ακρίβειας. Είναι ευκαιρία να δούμε που έχουμε αδυναμίες, δεν θα κρύψουμε τίποτα κάτω απο το χαλί».

Για την ακρίβεια

Σχετικά με την ακρίβεια και την προσπάθεια αντιμετώπισης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον ΑΝΤ1, «πρώτος λέω ότι η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Το κόστος διαβίωσης ειναι το πρώτο πρόβλημα παντού, δείτε και στις ΗΠΑ. Είναι πιό έντονο στην Ελλάδα το πρόβλημα και διότι εξερχόμαστε απο μια δεκαετή κρίση».

Εμφανιζόμενος συγκρατημένα αισιόδοξος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως προς το καλύτερο. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου. Αλλά αυτό σε σχέση με την αύξηση των τιμών που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Το κάπως καλύτερα αφορά τις τιμές κάποιων προϊοντων και την λειτουργία της αγοράς. Εχουμε κάνει σημαντικότατες παρεμβάσεις στο λιανεμπόριο».

Ερωτηθείς για την επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διαφορετικές τιμολογήσεις προϊόντων από πολυεθνικές εταιρείες και στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, αποκρίθηκε «στέλνω την επιστολή τώρα, γιατί τώρα έχουμε Ευρωεκλογές και θέλω να φέρω προ των ευθυνών της την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, την υποψηφιότητα της οποίας στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις για την επόμενη θητεία. Δεν ήταν άγνωστη η διαφορετική τιμολόγηση των πολυεθνικών, αλλά θέτουμε προ των ευθυνών της την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητάμε παρέμβαση. Με εκπλήσει το πως αντιμετωπίστηκε η πρωτοβουλία αυτή από την αντιπολίτευση, η οποία τα βάζει όλα στην πολιτική κονίστρα και δεν το αντιμετωπίζει ως εθνική πρωτοβουλία».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι «έχει σημασία να δούμε ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι πολίτες για να μπορούμε την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη να πιέσουμε και να κάνουμε παρεμβάσεις».

Για την μείωση του ΦΠΑ

Για την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση για την μη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όποιος την εισηγείται από την βιομηχανία ή τα σούπερ μάρκετ, να κοιτάξει τι μπορεί ο ίδιος να κάνει στα δικά του περιθώρια κέρδους και όποιος θέλει να μας πει τί να κάνει η κυβέρνηση, να μας πει και ποια επιδόματα θα πρέπει να κόψουμε».

Επεσήμανε ότι «όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, μειώθηκαν οι τιμές; Σε μια τόσο ανταγωνιστική αγορά, δεν πέρασε η μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές. Λήγει το μέτρο, θα με ρωτήσετε τι θα κάνουμε. Πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αύξηση στις πρώτες ύλες που αυξάνει τις τιμές».

Σκληρή κριτκή στον Κασσελάκη

«Αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης είναι 45 δις ευρώ στην τετραετία, χωρίς να συνυπολογίσω τον 13ο και 14ο μισθό συν το 5% που θέλει να δώσει στην Υγεία. Αν υλοποιούσαμε έστω ένα μέρος αυτών, η χώρα θα έμπαινε αυτομάτως σε καθεστώς επιτήρησης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη, ζήτησε «να μας πει η αντιπολίτευση συγκεκριμένα ποιο απο τα επιδόματα πρέπει να κοπεί για να δοθούν τα μέτρα που προτείνει. Εμείς δώσαμε πολλά επιδόματα και στήριξη στην εποχή του κορονοϊού και κρατήσαμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες ευρωπαϊκοί από τους οποίους όποιος ξεφεύγει μπαίνει σε επιτήρηση. Αν θέλει η αντιπολίτευση να γυρίσουμε εκεί από όπου φύγαμε…. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι και να προχωρούσαμε σε μείωση του ΦΠΑ, αλλά…».

Για την συνταξιούχο της Κέρκυρας

Αναφερόμενος στο περιστατικό με την συνταξιούχο στην Κέρκυρα και την αποστροφή του προς εκείνη αν την βοηθάει η Εκκλησία ένεκα των χαμηλών εισοδημάτων της, ο Πρωθπουργός είπε ότι «πρέπει να δούμε το θέμα στις σωστές διαστάσεις. Η κυρία αυτή ήρθε μαζί με τον Καθολικό Επίσκοπο της Κέρκυρας, μου την έφερε ο Επίσκοπος της Κέρκυρας και για αυτό έγινε η αναφορά στην Εκκλησία».

Συνεχίζοντας σε έντονο ύφος είπε ότι «Η κοπτοραπρική ειναι απαράδεκτη σε πολλά επίπεδα. Πολλοί συνταξιούχοι δεν τα βγάζουν πέρα, αυτό ειναι δεδομένο. Εμείς είμαστε αυτοί που αυξήσαμε τις συντάξεις. Η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού ήταν μείζον ζήτημα που μας οδήγησε στην δημοσιονοιμνική κρίση. Κάνουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους συνταξιούχους, έχουμε πρόσθετα επιδόματα. Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε περισσότερο τις συντάξεις. Εμείς είμαστε που αυξάνουμε συντάξεις και μισθούς στο Δημόσιο, μετά απο 14 χρόνια. Σαφώς και υπάρχουν συμπολίτες μας που τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα».

Όπως συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, «σήμερα δίνονται επιδόματα πυο αφορούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός αθροιστικά πάνω απο τον πληθωρισμό, όμως η βάση απο την οποία ξεκινήσαμε ήταν πολύ χαμηλή. Αυξάνεται και ο μέσος μισθός. Τι γίνεται στον τουρισμό; Ακούμε γκρίνια ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Τι λέω στους επιχειρηματίες; Αυξήστε τους μισθούς για να βρείτε προσωπικό. Έτσι γίνεται και βρίσκουν προσωπικό και έτσι βελειτώνονται τα εισοδήματα των εργαζομέων».

Για την φοροδιαφυγή

«Η Κυβέρνηση έχει πάρει και μέτρα που δεν είναι κατ΄ ανάγκη δημοφιλή. Είπαμε στην αρχή της δεύτερης τεραετίας ότι θα πατάξουμε την φοροδιαφυγή. Συνδέσαμε τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Για το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών, είπαμε ότι δεν μπορει να δηλώνει εισόδημα κάτω απο τον κατώτατο μισθό. Αν πιστεύει ότι αδεικείται, μπορει να προσφύγει. Όλα αυτά τα μέτρα δίνουν χώρο για θετικά μέτρα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη «μιλάτε λες και δεν έγιναν μειώσεις φόρων. Στην πρώτη τετραετία μειώθηκαν 50 φόροι, δεν θυμάστε που ήταν ο ΕΝΦΙΑ και που έχει πάει;».

Για την στέγη

Για το ζήτημα των ενοικίων και της αύξησης των μισθωμάτων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οφείλεται στον νόμο της αγοράς και της ζήτησης και αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη οικογενειών που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, για την ανακαίνιση και μίσθωση κατοικιών που ήταν κλειστά για χρόνια, καθώς και στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου ώστε να διατεθούν σε οικογένειες που αναζητούν το δικό τους κεραμίδι. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν ήδη κάποια πρώτα μέτρα κι εξετάζονται και άλλα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σπιτιών που διατίθενται για μακρυχρόνιες μισθώσεις.

Για το ποσοστό της ΝΔ στις Ευρωεκλογές

Ερωτηθείς για τον στόχο της Νέας Δημορκατίας για τις Ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε πως «είπα ξεκάθαρα ότι 33% πήραμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Εμείς έχουμε βάλει τον πήχη, τα άλλα κόμματα δνε ξέρω που έχουν βάλει τον πήχη».

Συμπλήρωσε ότι «θα στείλει μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ηγούμαι του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη και αυτό μου δίνει αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ. Δεν μπορώ να πω τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει η ΝΔ, γιατί εξαρτάται απο τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξουν τα μικρότερα κόμματα, γιατί με το ίδιο ποσοστό μπορεί να εκλέξουμε διαφορετικό αρθμό ευρωβουλετών».

Υπενθύμισε ότι «στις 3 Ιουνίου λήγει η προθεσμία αποστολής των φακέλων της επιστολικής ψήφου, που ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Στόχος ειναι η εφαμοργή της στις εθνικές εκλογές, δεν το έχω κρύψει. Πρώτος στόχος ειναι να μην ξεχαστούν και να ψηφίσουν, να στειλουν τους φακέλους όσοι θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο».

Για το Δημογραφικό, ανέφερε ότι «είναι ένα δομικό, μακροπρόθεσμο και όχι μόνο ελληνικό πρόβλημα, που δυστυχώς δεν έχει μόνο μία λύση. Όλα τα μέτρα που είπαμε νωρίτερα και βοηθούν τις οικογένειες να αποκτήσουν ένα σπίτι ή να πληρώνουν ένα λογικό ενοίκιο, συμβάλει στο να αποκτήσουν οικογένειες πρώτο ή επόμενο παιδί».

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, η στήριξη σε δημοσιίους υπάλληλους για την απόκτηση παιδιών και άλλα, τονίζοντας ότι «δεν ειναι μόνο θέμα απόκτησης παιδιών, αλλά και γήρανσης πληθυσμού. Είμαι περήφανος για την μεταρρύθμιση των εργαζόμενων συνταξιούχων για την μικρότερη κράτηση εισφορών».

Για την Τουρκία

Εχουμε μόνο ένα ζήτημα εκκρεμές για την Τουρκία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην οριοθέτηση ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι «τα υπόλοιπα έχουν επιλυθεί με διεθνείς συμφωνίες. Κι εγώ προβληματίζομαι, είναι απαράδεκτο το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γράψουν στα σχολικά βιβλία. Ειναι πολύ προβληματικό να δηλητηριάζουμε την νέα γενιά με αναθεωρητικές θεωρίες που δεν έχουν καμία ιστορική ή νομική βάση».

«Ωστόσο, είμαστε γείτονες με την Τουρκία. Έχουμε μια καλή συνεργασία για την παράνομη μετανάστευση, την γρήγορη visa για τα νησιά, πρέπει να αυξήσουμε τις επαφές των λαών μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θύμισε ότι «πήρα τηλέφωνο τον Αταμάν να τον συγχαρώ για την επιτυχία του Παναθηναϊκού, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε ως λαοί», ενώ «ψάχνω τον προπονητή του Ολυμπιακού στο ποσόσφαιρο, ακόμη δεν τον έχω βρει».

Τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν κανονικά, μελετούμε το έργο, εχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για το Περιβάλλον. Δεν αφορούν την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα εντός της εθνικής κυριαρχίας. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για να κάνουμε οτιδήποτε μέσα στην ζώνη της εθνικής κυριαρχίας».

Για τις επιτυχίες στον αθλητισμό, την βία και τον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος

«Είδα και τα δύο ματς με φίλους, ειμαι χαρούμενος ως Έλληνας και για τα δύο τρόπαια, είμαι χαρούμενος ως Ολυμπιακός για τον Ολυμπιακό, είμαι χαρούμενος και ως Έλληνας Πρωθυπουργός που οργανώσαμε άρτια έναν τελικό, γιατί το Βερολίνο (σημ: Final Four Euroleague) δεν τα κατάφερε και τόσο καλά», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, που έγινε χωρίς θεατές, ο Πρωθυπουργός είπε «Ολοκληρώθηκαν και τα πλέι οφ με φιλάθλους και δεν άνοιξε ρουθούνι. Η Κυβέρνηση έκλεισε τα γήπεδα και τα ανοίξαμε αφού σιγουρευτήκαμε ότι θα είναι ασφαλή, είναι ένα στοίχημα που το κερδίζουμε.Η ΕΛΑΣ έκανε υποδειγματική δουλειά στην υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη. Για τον τελικό του Κυπέλλου χωρίς θεατές δεν ήταν δική μας απόφαση αλλά της ΕΠΟ. Εχω κάνει πρόταση προς την ΕΠΟ ο τελικός του Κυπέλλου να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο και να ειναι μια γιορτή με φιλάθλους, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη και πιστεύω από το 2025 έτσι θα γίνεται».

Για τα Τέμπη

Ερωτηθείς για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «είναι βάρος για την Κυβέρνηση, αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι για την Δικαιοσύνη, γιατι η υπόθεση είναι στην Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που αναλογούν».

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, με εμφανή στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «το αίτημα της κοινωνίας ειναι να μην κομματικοποιείται αυτή η υπόθεση. Στην Κέρκυρα, ήρθε ένα νέο κορίτσι που δεν γνώριζα καν ποια είναι, αλλά σε κάθε περίπτωση το αντιμετώπισα με αυγένεια. Αυτό εργαλειοποιείται, γιατί κάποιοι θέλουν να στήσουν πάνω σε αυτό».

«Επικοινώνησα με την οικογένεια Πλακιά μετά από το περιστατικό της Κέρκυρας και δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά δεν θα πω τίποτα παραπάνω. Δεν το διαφήμισα, δεν το εργαλειοποίησα, δεν πήγα να κάνω διαφήμιση πάνω στον πονο των συγγενών, αυτό κάνουν άλλοι και αυτό ειναι ντροιπή», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Είπε ακόμη «Θα συζητηθεί αμέσως στην Βουλή αν έρθει πρόταση της αντιπολίτευσης με κατηγορητήριο σαφές για Προανακριτική Επιτροπή, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη».

Το TikTok και τα “πυρά” στον Κασσελάκη

Σχετικά με τις αναρτήσεις του στο TikTok και εκείνες του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «Η διαφορά έγκειται στο περιεχόμενο της πολιτικής μερικές φορές το TikTok μπορει να δείξει και μερικά στοιχεία του χαρακτήρα, που οι άνθρωποι που είναι γύρω μου τα γνωρίζουν, αλλά πολλοί άνθιρωποι δεν τα ξέρουν. Η πολιτική που ασκώ ως προς τα ζητήματα του ύφους είναι η ακόλουθη: Μας λένε αλαζόνες για το 41%, αλλά αυτό πηγαίνει στους πολίτες που μας έδωσαν αυτό το ποσοστό. Εγώ από το πρώτο βράδυ μετά τις εκλογές είπα “το κεφάλι κάτω” και δεν είναι “λευκή επιταγή” το 41%. Προσπαθώ να βάλω στους υπουργούς μου «τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι» και κρίνω και ζητήματα ήθους των υπουργών».

Στρέφοντας τα βέλη του προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός είπε «ο κ. Κασσελάκης δεν έχει εκλεγεί πουθενά, δεν έχει εκλεγεί ούτε διαχειριστής στην πολυκατοικία, δεν ειναι κακό, τώρα ξεκινάει. Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια, έχω δοκιμαστεί, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά το πόθεν έσχες μου. Δεν ειναι παράξενο να μιλάει για αλλαζονεία κάποιος που λέει “θέλω να εκλεγώ Πρωθυπουργός για δύο τετραετίες” και έχει μάλιστα καθορίσει ποιοι θα είναι υπουργοί;».

Για τον ανασχηματισμό

Ερωτηθείς εάν μετά από τις Ευρωεκλογές θα γίνει ανασχηματισμός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν ειναι εξαρτημένες από το εκλογικό ποσοστό οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στην Κυβέρνηση, αλλά όταν διαπιστώνω προβλήματα γίνονται παρεμβάσεις. Έχουμε ακόμη τρία χρόνια διακυβέρνησης. Την Δευτέρα, μετά τις ευρωεκλογές, τα κεφάλια κάτω και επιστροφή 100% στο κυβερνητικό έργο.

Τέλος, σχετικά με την συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ανέφερε «Εμείς αναμένουμε τις προβλέψεις του εξαιρετικού σας μετεωρολόγου, που παρακολουθώ πάντα, για την Κυριακή των εκλογών…» και όταν διακόπτωντας τον η Μαρία Ανστασοπούλου του είπε ότι σήμερα προέβλεψε πως στις 9 Ιουνίου θα έχει 34αρια-35αρια (ενν. βαθμούς Κελσίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μειδιώντας είπε «εύχομαι να επιβεβαιωθεί ο κ. Αρνιακός με τα νούμερα αυτά στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας».

ant1news.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith