Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

vouli mitsotakis

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ήταν ένας απολογισμός των όσων έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και… προγραμματικές δηλώσεις για το τι έρχεται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κατάργηση, από την 1η Ιανουαρίου 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους αλλά και το «ξεπάγωμα» των συντάξεων. Και αφού άκουσε τους υπόλοιπους αρχηγούς, απάντησε μέσα από την δευτερολογία του. Και κυρίως είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis και στην παραπομπή Παπαγγελλόπουλου, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν με το «θα σας πάω μέχρι τέλους» εννοεί ότι θα τον πάει φυλακή και τόνισε ότι δεύτερη φορά Αριστερά δεν θα υπάρξει γιατί θα κινδύνευε η Δημοκρατία.

«Έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω με το αν θα μπείτε στη Βουλή. Έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις εκλογές, λέγοντας πως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κριθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα διερωτήθηκε αν θεωρεί πως στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, τα έκανε όλα σωστά, τότε γιατί καταψηφίστηκε 3 φορές.

Παράλληλα τόνισε πως δεν έχει δει υπουργούς να κατεβάζουν τα μολύβια, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, αλλά αντίθετα, τόνισε, η Βουλή συνεχίζει να νομοθετεί.

Οι εκλογές
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα μου. Είναι ξεκάθαρο ότι σας κυνηγάνε οι ίδιες ερινύες για όσα έγιναν αλλά δεν έχετε την ίδια ερμηνεία με τον κ. Βαρουφάκη για το τι έγινε μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα. Ας θυμηθούμε τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες. Προκαλέσατε ή όχι εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με τη Χρυσή Αυγή και λέγοντας ότι θα καταργήσετε το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο;

Γιατί αφού είπατε ότι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη του 2014 είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό; Τι πραγματικά έγινε εκείνες τις ημέρες του δημοψηφίσματος όταν κλείσατε τις τράπεζες και οδηγήσατε τον λαό στην κάλπη και κάνατε μια εβδομάδα μετά μια εμβληματική κωλοτούμπα για ένα αχρείαστο μνημόνιο;

Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί ότι υποχωρήσατε. Μετά από 14 ώρες περήφανης διαπραγμάτευσης μας φέρατε ένα αχρείαστο μνημόνιο; Γιατί απ’ όλα είστε περήφανος; Για τα ψέματα που είπατε στους Έλληνες; Τι θα θυμούνται οι Έλληνες από την 4ετη σας διακυβέρνηση; Οι τραυματικές αναμνήσεις του 2015 δεν έχουν σβήσει από την μνήμη τους. Υπερασπίζεστε μια περίοδο δραματική και τραυματική για την χώρα. Μια περίοδο που διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό.

«Θα πορευτούμε σε κλίμα έντονης τοξικότητας» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά της γιατί υπάρχει μεγάλος νομοθετικός όγκος. «Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Το ΝΑΤΟ και τα όπλα στην Ουκρανία
Για την Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, θα ήμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα είμασταν πιο κοντά στην Δύση ή στον Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει απέναντι σε τι; Σε μια εισβολή.

Με τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου θέλετε να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να πάμε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ και πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας το έχω πει ότι μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις. Και αν επικρατήσει η Ρωσία θα πάρουν θάρρος και θα κάνουν τα ίδια».

Για το αν η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναρωτήθηκε: «Τι αποφασίστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Γιατί ήταν ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας; Είναι κακό αυτό για την Ελλάδα; Και τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία; Πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Αναφέρεστε στα F16 μια διαδικασία πολύ μακρά και απ’ ό,τι φαίνεται το Κογκρέσο δεν δείχνει επιθυμία να εγκρίνει. Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία κερδισμένη πως θα εξηγήσω τις παροτρύνσεις Ερντογάν και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας “μην ψηφίσετε Μητσοτάκη“»;

Τόνισε ακόμα ότι πρώτος εκείνος ζήτησε αρραγές μέτωπο στα εθνικά και αναρωτήθηκε που ήταν ο κ. Τσίπρας όταν δεν στήριξε την ελληνογαλλική συμφωνία και την πρόσθετη επένδυση στα Ραφάλ. «Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι υπέρτατος αυτοσκοπός. Καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας αλλά μην μένετε μόνο στα λόγια», είπε.

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό σας πλεονέκτημα – Δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει
«Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Τον Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ. Στο Ειδικό Δικαστήριο πάει και εσείς χειροκροτάτε», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση Novartis.

Και εξήγησε: «Παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία και για την υπόθεση Novartis».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Ράικου να στείλει τον φάκελο στην Βουλή χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων πράγμα το οποίο γνώριζε καλώντας την να κατασκευάσει στοιχεία. «Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την τήρηση της διαφάνειας είπε στην κα Ράικου: “Κάτσε να δεις αν θα σου βγει σε καλό”. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Και πρόσθεσε: «Να χαίρεστε τους υπουργούς σας που παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο σε βαθμό κακουργήματος».

Για το γεγονός ότι παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος για λιγότερες κατηγορίες αναρωτήθηκε: «Τι είναι; Ολίγον ένοχος; Ολίγον υπόδικος; Ο άνθρωπος είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στην δικαιοσύνη κι εσείς λέτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

Κρεμάσατε 10 πολιτικούς σας αντιπάλους στα μανταλάκια. Η κατάληξη ήταν αρχειοθέτηση των 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμμένο ζητήσατε ποτές συγγνώμη; Πολιτική σκευωρία του χειρίστου επιπέδου στήθηκε από εσάς. Η δικαιοσύνη ήταν κακή όταν αρχειοθέτηση αλλά είναι καλή τώρα… Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό σας πλεονέκτημα και η προσπάθειά σας να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας είπε: «τι εννοείτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με πάτε φυλακή; Θα μας πάτε όλους; Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς γιατί η πρώτη ήταν τραυματική γιατί ο λαός έχει μνήμη και κρίση και συγκρίνει. Δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».

Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κοινοβουλευτικοί κανόνες και ένας απ’ αυτούς είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα μέχρι να τελειώσει η συζήτηση. Δεν το λέω για τον κ. Τσίπρα αλλά για άλλους που είχαν παραπονεθεί όταν άλλη φορά λόγω ενός ραντεβού είχε χρειαστεί να φύγω» ήταν το… παράπονο με το οποίο ξεκίνησε την τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη για την αναφορά του πως περίμενε (ο Κυριάκος Μητσοτάκης) έως τις 03:00 τον Ντέκλαντ Κοστέλο της τρόικας για να τον… παρακαλέσει, έξω από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κατά τις διαπραγματεύσεις του 2014. «Κύριε Βαρουφάκη εκπλήσσομαι κάθε φορά που σας ακούω. Πως μπόρεσε ο κ. Τσίπρας να σας επιλέξει για το υπουργείο Οικονομικών. Αλλά αυτό είναι δικό του θέμα. Είπατε ότι σχεδόν παρακαλούσα τον κ. Κοστέλο έξω από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Μόνο που οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου του 2014 έγιναν στην έδρα του ΟΟΣΑ. Τόσο καλή είναι η πληροφόρησή σας».

Δείτε live την τριτολογία του πρωθυπουργού

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith