Μητσοτάκης: Απειλές και ορέξεις συντρίβονται στις κόκκινες γραμμές μας

mitsotakis voyli intime.jpg

Αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στην Τουρκία- Να μην επιτρέψει η Ευρώπη να εργαλειοποιήσει ο Πούτιν την ενέργεια – Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση με επιβολή πλαφόν στο εισαγόμενο αέριο
Οπρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στη Βουλή, με αφορμή την επέτειο των 48 ετών από την ίδρυση του κόμματος.

Στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί στην ενεργειακή κρίση, την τουρκική προκλητικότητα και τα σενάρια εκλογών.

Δείτε Live την ομιλία του

Η παράταξη της ΝΔ στοχεύει ψηλά. Η 48χρονη ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης, εκφράζει στις μέρες μας το ρεύμα που ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά τον εκσυγχρονισμό. Με δεσμευτικές αρχές, αλλά με αδέσμευτη σκέψη, με 4 θεμέλια:

Την προστασία της πατρίδας,

Την εθνική ενότητα,

Την οικονομία,

Την κοινωνία

Αυτά μας προστάτευσαν από τα μνημόνια, την πανδημία, μέχρι τη μεταναστευτική εισβολή στον Εβρο. Με αυτά αμύνεται στην εισαγόμενη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσες δυσκολίες. Ομως, παρά την αβεβαιότητα η πατρίδα μας προχωρά μπροστά. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στη μείωση της ανεργίας και προσπαθεί να στηρίζει τα νοικοκυριά, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χωρίς να υπονομεύει το κοινό μας μέλλον. Από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2022 επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε 330 νομοσχέδια. Ως Κ.Ο. της ΝΔ κάνατε πάνω από 6.000 ομιλίες στην Ολομέλεια και όλες τις επιτροπές της Βουλής.

»Δύσκολα κάποιος πρωθυπουργός θα μπορούσε να περιμένει περισσότερα από τους βουλευτές του. Με σεβασμό, κυρίως όμως με πάγια επιδίωξη τις ευρύτερες συναινέσεις.

Τίποτα στον κόσμο δεν είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο του 1974, όταν ξεκινούσε η ΝΔ τη διαδρομή της. Ακλόνητες έμειναν οι αξίες της παράταξης. Ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός, η δύναμή της να συνθέτει και να ανανεώνεται την κράτησαν ζωντανή. Φυσικός μας χώρος, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της παράταξης είναι ο δυτικός κόσμος και πυξίδα μας η Δημοκρατία. Γι’ αυτό και στην Ουκρανία αντιστεκόμαστε στον πόλεμο, στις ανιστόρητες ορέξεις στη γειτονιά μας, που συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Αντιστεκόμαστε στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Μόσχα. Η πολιτεία διαπανά τεράστια ποσά για να επιδοτήσει. Εχουμε ανακτήσει από τον Μηχανισμό πάνω από 2 δισ. και μας επιτρέπει να κρατάμε σε λογικά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας. Ομως, κανείς μηχανισμός ανάπτυξης υπερκερδών ή προϋπολοιγισμός δεν μπορεί να καλύψει πλήρως. Γι’ αυτό δίνω τη μάχη για μια συμπληρωματική ευρωπαϊκή λύση. Και τώρα, η Ελλάδα εισηγείται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ναι, πρέπει να τεθεί πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός

Πηγή: skai.gr

zenith