Με «εντέλλεσθε» εντατικολόγοι από το Πανεπιστημιακό στη ΜΕΘ Αγρινίου

monada meth q5j0vp2gou5pnpvi1se0zzjsehdnr8q120p23jh4mw

Εντέλλεσθε σε εντατικολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έφτασε από την 6η ΥΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Γιατροί της ΜΕΘ Ιωναννίνων θα πρέπει να ταξιδεύουν στο Αγρίνιο για εφημερίες ώστε να παρέχουν εκεί υπηρεσίες γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των ίδιων αλλά και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου.

Ήδη οι 12 γιατροί της ΜΕΘ έχουν υπογράψει κοινό έγγραφο στο οποίο δηλώνουν ότι η παροχή της υποχρεωτικής υπηρεσίας εφημεριών θα γίνει σεβαστή αφού ανήκει στα καθήκοντα τους, αλλά όπως προβλέπεται από το Ν. 3528/2007 άρθρο 25 διατυπώνουν εγγράφως την αντίθεση τους στο έγγραφο της 6ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου η κάλυψη 10 εφημεριών το μήνα από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ορθή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου.

Η ΕΙΝΗ αποφάσισε να στηρίξει νομικά τους εντατικολόγους και να προβεί σε κάθε ενέργεια στήριξης του αιτήματος για ανάκληση των εντέλλεστε, σεβόμενη την αναγκαιότητα ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ και την επιτέλεση του ιατρικού έργου σε ασφαλείς συνθήκες.

Η ΕΙΝΗ επικοινώνησε με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών της Αιτωλοακαρνανίας για να συντονίσει ως υγειονομικό κίνημα τη μάχη για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Όπως σημειώνει η ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ Αγρινίου δεν μπορεί να στηριχθεί με αυτό τον τρόπο και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους:

1) Η εργασία ενός ιατρού σε ένα περίπλοκο περιβάλλον όπως είναι η Μ.Ε.Θ. απαιτεί μια εξοικείωση με το υπάρχοντα εξοπλισμό (αναπνευστήρες, monitor, μηχανήματα αιμοδιαδιήθησης, κ.τ.λ.) γεγονός που είναι αδύνατο να συμβεί σε μια εφημερία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα λαθών λόγω μη εξοικείωσης με το εξοπλισμό.

2) Οι νοσηλείες των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. είναι πολυήμερες, γεγονός που δεν επιτρέπει σε ένα ιατρό που εφημερεύει σποραδικά να γνωρίζει εις βάθος την πορεία και την εξέλιξη του ασθενή κάτι που είναι κρίσιμο για την βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπιση του.

3) Τους τελευταίους μήνες υπηρετούσαν στη Μ.Ε.Θ. Αγρίνιου μόνο 3 ιατροί που αναγκαζόταν για τη λειτουργία της σε υπερεφημέρευση. Οι εναπομείναντες 2 ιατροί με τη λύση που δίνεται συνεχίζουν να κάνουν διψήφιο αριθμό εφημεριών με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε εργασιακή εξουθένωση.

4) Η Μ.Ε.Θ. του Αγρινίου δεν έχει Διευθυντή/ντρια και επιστημονικά υπεύθυνο εντατικολόγο μετά την αποχώρηση της παραιτηθείσας Διευθύντριας που εκ του Νόμου είναι υπεύθυνος/η για την εποπτεία και την βέλτιστη λειτουργία της κλινικής. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα μας γνωστοποιηθεί εγγράφως ο/η επιστημονικά υπεύθυνος εντατικολόγος πριν την ανάληψη υπηρεσίας. Η έλλειψη ενός επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού σε συνδυασμό με τη συμπλήρωση του 1/3 των εφημεριών με μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία είναι αυτονόητο ότι δεν παρέχει τα εχέγγυα για την βέλτιστη λειτουργία ενός απόλυτα εξειδικευμένου τμήματος όπως είναι η Μ.Ε.Θ..

5) Η εγκύκλιος που αφορά την «Λειτουργία Τμημάτων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων-Παίδων» Α.Π.:Γ2α/οικ.11525 (ΑΔΑ: ΩΖΗ9465ΦΥΟ-ΖΙΦ) έχει ορίσει ότι ο μικρότερος αριθμός ιατρών για την λειτουργία των Μ.Ε.Θ. με λιγότερες από 8 κλίνες είναι έξι (6) ιατροί.

6) Τα παραπάνω αναφερθέντα εκθέτουν τους εντελλόμενους σε αυξημένο κίνδυνο ποινικών διώξεων και νομικών διαδικασιών.

7) Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα ότι η λειτουργία της Μ.Ε.Θ. του Αγρινίου χωρίς Διευθυντή, με δυο μονίμους ιατρούς και συμπλήρωση 10 εφημερίων με μετακινούμενους ιατρούς δεν πληροί τα κριτήρια της βέλτιστης και ασφαλούς λειτουργίας για την υγεία των ασθενών της.

epiruspost.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith