Κυριάκος Μητσοτάκης για Σκόπια: Σοβαρευτείτε, σταματήστε τα μικροκομματικά παιχνίδια

mitsotakis live xr

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε live τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

zenith

«Δίνουμε έμφαση σε όλη τη χώρα, προσπαθούμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες λόγω και της απολιγνητοποίησης» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός για τις περιοδείες που κάνει λόγω ευρωεκλογών.

Ακρίβεια

Οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε με κάθε τρόπο ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα και έχουν δίκιο. Αξίζει να επισημάνουμε όχι για να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετιας σε σχέση με την Ευρώπη. Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα στοχευμένο στον πληθωρισμό των τροφίμων. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και το ελαιόλαδο γιατί καταναλώνεται περισσότερο, είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Πράγματι η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, έχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα που έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα όχι όμως σε βαθμό που θα περιμέναμε και εμείς.

Να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα προιοντα των πολυεθνικών και της λαικής όπου στη δεύτερη δεν είμαστε ακριβότεροι. Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που χωρίζουν την εε σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προιόντα τους. Ζήτησα εμφατικά από την ΕΕ για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωθυπουργού να υπάρξει παρέμβαση. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λειτουργήσει το πρόβλημα αλλά αθροιστικά θα φέρουν λύσεις.

Η πιο δομική παρέμβαση αφορά την αύξηση των μισθών. Έχει μειωθεί η ανεργία. Πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι στον κατώτατο μισθό. Το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το μοιράζεται ο επιχειρηματίας με τον εργαζόμενο.

Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Πού είναι η δικιά μας ευθύνη; Να στηρίξουμε τα παιδιά που μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα καλό επίδομα ενοικίου. Να υπάρξει δωρέαν αξιοπρεπή φοιτητική στέγη και έχουμε σε εξέλιξη ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα, βεβαίως. Όποιος το εισηγείται να μας πει πού θα βρει τα 2,5 δισ. που φέρνει ο ΦΠΑ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο για να δούμε αν βγαίνει ο λογαριασμός.

Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο. Αν διαφωνεί η αντιπολίτευση να μας πει ποια θα πρέπει να κόψουμε. Αυτή τη στιγμή προέχει η υλοποίηση του προυπολογισμού. Δεν θα διακινδυνεύσουμε τα δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Νομίζω ότι τα χειρότερα του πληθωρισμού τα έχουμε περάσει και θα έχουμε στοχευμένη μείωση τιμών. Θα εξακολουθούμε να παλεύουμε με ελέγχους στην αγορά και με αυξήσεις στο εισόδημα να στηρίζουμε τους πολίτες.

Ευρωεκλογές

Ο στόχος είναι το 33%. Βλέπω ότι η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται και το βασικό ζητούμενο της Ευρώπης τίθεται όλο και περισσότερο.

Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που μπορεί να κοιτούν σε κόμματα πιο δεξιά τονίζουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στους πατριδοκάπηλους όπως ο Νατσιός και ο Βελόπουλος

Η ΝΔ απευθύνεται σε όλη την κοινωνία αλλά σε ζητήματα που αφορούν πατριωτικές αξίες η Ελλάδα του 2024 είναι ισχυρότερη από το 2019.

Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας θα μας βρουν απέναντι.

Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Β. Μακεδονια ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και πρέπει να σοβαρευτούν.

Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, ήδη υπήρξε αντίδραση από την πρόεδρο της Κομισιόν μετά από ελληνική παρέμβαση. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, τα Σκόπια είναι. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν γιατί εμείς θέλουμε καλές σχέσεις.

Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία των Σκοπίων δεν αλλάζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους εξηγήσουμε τη διεθνή πίεση ότι αυτή η πολιτική τους θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση και αυτό δεν το θέλουν.

Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε μικροκομματικά παιχνιδάκια.

Γιατί δεν κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση νόμου τα τελευταία 5 χρόνια; Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με ακραία ρητορική, το συζητήσαμε εσωτερικά και είπαμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε κύρωση των μνημονίων.

Θα μπορούσα να είχα σκίσει τη συμφωνία με έναν νόμο και ένα άρθρο αλλά αυτό δεν γίνεται και το είχα ξεκαθαρίσει στους πολίτες, ήμουν τίμιος απέναντί τους.

Κασσελάκης

Ο κ. Κασσελάκης ορισμένες φορές εκφράζεται με τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες ώστε να μην είναι τόσο απλοϊκός για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες.

Αυτό που βλέπω από την αντιπολίτευση είναι ένας απολιτικ λάιφσταιλ λαϊκισμό που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η πιο ουσιατική κριτική που ασκώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική για να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας; Έχετε ακούσει Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Νατσιό ή Βελόπουλο να λένε κάτι από αυτά;

Η αντιπολίτευση προσέρχεται στις ευρωεκλογές λέγοντας δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Λέτε να μην σηκώσουμε το γάντι; Σε μια εθνική κάλπη θέλουμε να επιβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και ότι δεν έχουν αλλάξει τον συσχετισμό. Βεβαίως συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές που ο πήχης είναι χαμηλότερος. Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά.

Εμείς βάλαμε ένα σαφή στόχο που πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε. Ποιος ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβούς δεν το ξέρω. Αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Θα επαναλάβω ότι η κυβένρηση αυτή είναι 4ετιας και όσοι αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την λαική εντολή. Μας έδωσε ο λαός το ποσοστό αυτό.

Προσβολή προς τον ελληνικό λαό και όσους μας ψήφίσαν να λένε για αλαζονεία του 41% . Εμένα αυτό με υποχρεώνει να είμαι σεμνός. Έχω δείξει ότι δεν είμαι αλαζόνας, αναγνωρίζω τα λάθη μου και κάνω αυτοκριτική μου. Ας είναι προσεκτικοί αυτοί που είναι νέοι βουλευτές, αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί πουθενά στη Βουλή.

Λίγο περισσότερη σεμνότητα και λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει. Όταν μετατρέπουμε τα τρολ του διαδικτύου σε επίσημη πολιτική υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα διοργανώνουμε τον τελικό του Conference League. Κάθε φορά σε κάθε διοργάνωση υπάρχει ένα νοσοκομείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας. Αν δεν θέλουν να αναλαμβάνουμε διεθνείς διοργανώσεις να το κάνουμε. Να ασκήσουν κριτική για το ΕΣΥ το ακούω αλλα όχι για το Θεό τα τρολ να μετατρέπονται σε επίσημη πολιτική.

Υγεία

Προσπαθούμε να βρούμε αναισθησιολόγους. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της υγείας.

Διαπιστώσαμε και στην πανδημία ότι στην κατανομή των ειδικοτήτων δεν είχαμε αναισθησιολόγους. Οι μισθοί στο σύστημα υγείας δεν είναι τόσο καλοί. Αν δείτε όμως τις απολαβές των γιατρών έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια.

Επενδύουμε πολύ στα νοσοκομεία. Φτιάχνουμε 32 ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Φτιάχνουμε 3 καινούργια νοσοκομεία, ένα εκ των οποίων είναι στην Κομοτηνή, ξαναφτιάχνουμε τα Τμήματα Επειγόντων στα νοσοκομεία.

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith