Κρατική ασφάλεια και αντιτρομοκρατική στα μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως

Από το μεσημέρι της Κυριακής τα μέτρα για την άφιξη των γαλαζοαίματων – Σε κλοίο ασφαλείας τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν οι καλεσμένοι – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αύριο το μεσημέρι

Ρεπορτάζ: Μάκης Συνοδινός
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα μέτρα ασφαλείας που θα τηρηθούν την Δευτέρα – ημέρα της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – αλλά και την άφιξη των βασιλέων που θα παραστούν στην τελετή, οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε σήεμρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού, του αρχηγού της ΕΛΑΣ και υψηλόβαθμων αξιωματικών.

Όπως αποφασίστηκε, αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται επί ποδός από αύριο το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας καθώς αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής να φτάσουν οι πρώτοι βασιλείς και εκπρόσωποι βασιλικών οικογενειών οι οποίοι θα παραστούν στη τελετή ενώ σε κλοιό ασφαλείας θα βρίσκονται τα ξενοδοχεια που θα καταλύσουν οι υψηλοί προσκεκλημένοι.

Στα μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκε να συμμετέχουν η κρατική ασφάλεια αλλά και η αντιτρομοκρατική.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος και στην μητρόπολη όπου θα τελεσθεί η νεκρώσιμη ακολουθία, η αστυνομική παρουσία θα είναι ισχυρή ενώ θα δημιουργηθεί και σηματοδοτημένη περίμετρος από κορδέλες, καθώς αναμένεται αρκετοί πολίτες να βρεθούν εκεί.

Από τις 6:00 το πρωί όπου θα φτάσει η σωρός στο παρεκκλήσι του Αγίου ελευθέριου μέχρι και το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας θα πετάνε drones όπου θα δίνουν πλήρη εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων ενώ την ίδια ώρα ακροβολισμένοι θα βρίσκονται αστυνομικοί σε ταράτσες των παρακείμενων κτηρίων.
Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα και μετά την τελετή όπου θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι.

Μοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ και περιπολικά της Άμεσης δράσης θα συνοδεύουν την πομπή καθώς υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και «γαλαζοαίματοι» θα μεταβούν στο Τατόι προκειμένου να πουν το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με αστυνομικές το δρομολόγιο της αυτοκινητοπομπής θα είναι από Κατεχάκη – Αττική οδό- έξοδο Βαρυμπόμπη. Ωστόσο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στο τραπέζι έχουν πέσει άλλες δυο εναλλακτικές διαδρομές καθώς κάποιο τροχαίο ή η αυξημένη κίνηση σε Κατεχάκη η Αττική οδό, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα την συγκεκριμένη στιγμή.

Σε ισχύ θα τεθούν από αύριο το μεσημέρι και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των επισήμων προσκεκλημένων που θα φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε σήμερα (14 Ιανουαρίου 2023) το μεσημέρι στην Αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

Ο κ. Υπουργός με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Έδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: skai.gr

zenith