Κορονοϊός: Σε ποια τρόφιμα επιβιώνει έως και μία εβδομάδα

trofima super market

Έρευνα σχετικά με την επιβίωση του κορονοϊού στα τρόφιμα διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, που δημοσίευσε το BBC, ο κορονοϊός επιβιώνει και παραμένει μολυσματικός σε τρόφιμα και συσκευασίες για ημέρες.

Οι ερευνητές “εμβολίασαν” τρόφιμα και συσκευασίες με τον ιό και η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα του ιού στην πλειοψηφία των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά κατά τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός επιβίωσε για περίπου μία εβδομάδα.

Ο Άντονι Γουίλσον, επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης μικροβιολογικών κινδύνων στον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA), δήλωσε: “Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, δεν γνωρίζαμε πολλά για το πώς ο ιός επιβιώνει σε διάφορες επιφάνειες και συσκευασίες τροφίμων, οπότε η εκτίμηση κινδύνου βασίστηκε στο χειρότερο σενάριο. Η έρευνα αυτή μας δίνει επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερότητα του κορονοϊού στις επιφάνειες μιας ποικιλίας τροφίμων και επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις που κάναμε στην αρχή της πανδημίας ήταν σωστές και ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς κορονοϊό από τα τρόφιμα παραμένει πολύ χαμηλή”.

Αναλυτικά τα ευρήματα:

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Ο ιός φαίνεται να διαρκεί περισσότερο σε προϊόντα με ανώμαλες επιφάνειες – μπρόκολο και σμέουρα – από ό,τι σε λεία φλούδα όπως τα μήλα (αν και μερικές φρέσκες πιπεριές με απλή ψύξη είχαν ανιχνεύσιμο ιό μια εβδομάδα αργότερα).

Τα μήλα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες στο δέρμα τους που μπορεί να αρχίσουν να διασπούν τον ιό Covid μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, λένε οι επιστήμονες.

Ψημένες λιχουδιές
Αρτοσκευάσματα, όπως το pain au chocolat, φάνηκε να έχουν λίγο ιό μετά από λίγες ώρες – ίσως επειδή είναι επικαλυμμένα με μια λεπτή στρώση αυγών κατά το ψήσιμο, λένε οι επιστήμονες της FSA. Τα αυγά περιέχουν αραχιδονικό οξύ που μπορεί να έχει αντιική δράση.

Είδη ντελικατέσεν
Το τυρί και το αλλαντικό κρέας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, φαίνεται ότι επιτρέπουν στον ιό να επιβιώσει για μέρες – πιθανώς και μια εβδομάδα.

Δοχεία για ποτά και έτοιμα γεύματα
Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει έως και μια εβδομάδα σε πλαστικές επιφάνειες. Για τα χαρτοκιβώτια, μπορεί να είναι αρκετές ημέρες. Για δοχεία αλουμινίου, είναι πιθανώς μόνο ώρες, λένε οι ερευνητές.

newsit.gr

zenith