Καλάθι του νοικοκυριού: Μειώνουν τιμές τα σούπερ μάρκετ όσο περνούν οι μέρες

supermarket kalaui

Αναχώματα απέναντι στην ακρίβεια επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση, με προσπάθειες όπως το καλάθι του νοικοκυριού, ωστόσο οι εστίες πληθωρισμού αντί να μειώνονται, αυξάνονται.

Ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση από την πορεία του μέτρου για το καλάθι του νοικοκυριού, αφού οι αλυσίδες έχουν μπει σε έναν άτυπο ανταγωνισμό μείωσης τιμών.

zenith

Ενώ όμως υπάρχει μερική ικανοποίηση γύρω από την πορεία των τιμών πρωτίστως στο φυσικό αέριο και δευτερευόντως στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το πετρέλαιο Brent έχει ξεκινήσει νέο ανοδικό κύκλο φλερτάροντας εκ νέου με τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Άλμα στην τιμή της βενζίνης
Και ενώ φαίνεται κάποιο, έστω και μικρό αποτέλεσμα στα σούπερ μάρκετ, η τιμή της βενζίνης σημειώνει τις τελευταίες ημέρες σημαντική άνοδο και να πλησιάζει στην Αττική τα 2,1 ευρώ το λίτρο. Μοναδικό αντίβαρο είναι η τιμή για το diesel κίνησης που συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και πλέον διαμορφώνεται αισθητά χαμηλότερα από αυτή της βενζίνης, αποκαθιστώντας εν μέρει την ισορροπία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν η τιμή για το diesel κίνησης ήταν κατά περίπου 10 λεπτά υψηλότερα.

Σε ότι αφορά το καλάθι, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα επιχειρήσει να πάρει μέτρα προκειμένου να διορθωθούν κάποιες μικρές και τεχνικού χαρακτήρα αρρυθμίες που παρουσιάζονται, οι οποίες ωστόσο ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.

Με την έναρξη του μέτρου παρουσιάζεται οι αλυσίδες που συμμετέχουν έχουν μπει σε έναν άτυπο μειοδοτικό διαγωνισμό, θέλοντας να κερδίσουν την μάχη των εντυπώσεων και βέβαια περισσότερους πελάτες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι όγκοι των πωλήσεων εμφανίζονται μειωμένοι, ενώ η αξία αυτών είναι μεν αυξημένη ωστόσο αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι πιέζεται η κερδοφορία, ενώ μειώνεται και η δραστηριότητα.

Το καλάθι, αυτό που κάνει σε γενικές γραμμές εκτός του ότι δίνεται στους καταναλωτές μία διέξοδος σε σχετικά προσιτά προϊόντα, προκαλεί την ένταση του ανταγωνισμού, τόσο σε αυτά που περιλαμβάνονται στο καλάθι, όσο και στα υπόλοιπα – που είναι και τα περισσότερα – που είναι εκτός καλαθιού.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε λίγες ώρες που λειτουργεί το μέτρο και αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση, προς τα κάτω των τιμών.

Ας δούμε μερικές μειώσεις τιμών που έχουν γίνει τα τελευταία δύο 24ωρα:

Ρύζι ιδιωτικής ετικέτας του ενός κιλού, πωλούνταν 1,50 ευρώ, ενώ την Τετάρτη η τιμή του ήταν στο 1,85 ευρώ.

Ολόκληρο κοτόπουλο (συσκευασμένο) έπεσε στα 2,99 ευρώ από 3,98 ευρώ την Τετάρτη.

Στα 5,44 ευρώ πωλείται πλέον ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας έναντι 5,59 ευρώ προχθές.

Μειωμένη στα 3,15 ευρώ, από 3,25 ευρώ την Τετάρτη, εμφανίζεται η τιμή στο ηλιέλαιο (συσκευασία 1 λίτρου).

Η λευκή ζάχαρη (1 κιλό) πωλείται στα 1,28 ευρώ από 1,15 ευρώ προχθές, ενώ στα 0,84 ευρώ από 0,89 ευρώ μειώθηκε η τιμή για κακάο ιδιωτικής ετικέτας (συσκευασία 125 γρ).

Μειώσεις τιμών εντοπίζονται και στα απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα (χλωρίνες), στα 0,95 ευρώ, από 0,99 ευρώ προχθές, αλλά και στις οδοντόκρεμες.

Στην περιοχή των 110 ευρώ το φυσικό αέριο
Παράλληλα η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πτωτικά και φαίνεται να έχει εδραιωθεί λίγο πάνω από τα 110 ευρώ η μεγαβατώρα, για τα συμβόλαιο του Δεκεμβρίου, ενώ αποκλιμάκωση παρατηρείται και στα άλλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, πιο μεσοπρόθεσμα (μέσα στο 2023).

Για παράδειγμα η τιμή στο συμβόλαιο για τον Ιανουάριο του 2023 είναι στα 123 ευρώ και για τον Φεβρουάριο στα 124 ευρώ.

Απόρροια αυτής της κίνησης είναι και η αποκλιμάκωση στην χονδρική τιμή του ρεύματος που πλέον είναι στα σταθερά – για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδος – κάτω από τα 200 ευρώ η MWh.

Οι τιμές στην Ευρώπη
Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε όλη την Ευρώπη οι τιμές έχουν καταγράψει σημαντική αποκλιμάκωση. Σε κάποιες εξ αυτών μάλιστα όπως για παράδειγμα οι Σκανδιναβικές χώρες η τιμή είναι στην περιοχή των 35 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες χώρες είναι μεταξύ 100 και 150 ευρώ. Στην Ελλάδα η τιμή ήταν χθες στα 147 ευρώ, ενώ για σήμερα ξεπέρασε εκ νέου τα 200 ευρώ.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith