Η κυβέρνηση αναζητά δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης

paketo sthrijis

Αισιοδοξία ότι ο τουρισμός θα δημιουργήσει τον πολυπόθητο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται έως και 2 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα αρχικά είχαν προϋπολογιστεί, κάτι που θα δώσει «αέρα» στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέα μέτρα.

Προκειμένου να αυξηθεί ο κρατικός «κορβανάς» με χρήματα που θα διατεθούν για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» επιπλέον:

-Στα φορολογικά έσοδα, τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, και τον Ιούνιο κινούνται πάνω από τους στόχους.

-Στα πρόσθετα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

-Στα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας.

Εν αναμονή ευρωπαϊκής παρέμβασης
Παράλληλα είναι διάχυτη η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και σε κύκλους της Ευρώπης, ότι το ενεργειακό «έμφραγμα» που δημιουργεί ο Πούτιν και σε μεγάλες χώρες – όπως τη Γερμανία κ.α., που είναι εξαρτημένες, σε συντριπτικό ποσοστό, από το ρωσικό φυσικό αέριο – θα καταστήσει μονόδρομο την ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, εν όψει ενός “δύσκολου” χειμώνα.

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που βρίσκονται προσώρας στο τραπέζι για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών αλλά και της λεγόμενης “μεσαίας τάξης”;

-Νέα επιταγή ακρίβειας ώστε να ανακουφιστούν οι «ευάλωτοι» πολίτες από το «τσουνάμι» των ανατιμήσεων.

-Επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

-Νέο Fuel Pass με ισχύ ως τα τέλη του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον, τον Σεπτέμβρη.

Το πρώτο πακέτο μέτρων για το 2023
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την 1η Ιανουαρίου του 2023 δρομολογείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, δηλαδή για το σύνολο των πολιτών, αλλά και το ξεπάγωμα των συντάξεων, μετά από 12 χρόνια.

Βέβαιη θεωρείται και η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στις αρχές του επόμενου έτους, στα 751€.

Επιπλέον δρομολογείται και η πληρωμή των αναδρομικών των συνταξιούχων μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Κυβέρνηση κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της, όμως συζητείται σοβαρά να δοθούν αναδρομικά όχι μόνο σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ως τη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ο Πρωθυπουργός θα δώσει τη συνολική εικόνα των νέων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Το ύψος και το εύρος των μέτρων που θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα κριθεί κυρίως από τα δεδομένα που θα δημιουργήσουν οι εκβιασμοί της Ρωσίας στη Δύση.

Δεδομένη η νέα αύξηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Και το σενάριο έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου, με επέκταση και στις τιμές του ρεύματος, με τη σφραγίδα Πούτιν, θεωρείται δεδομένο.

“Παίρνω το ρίσκο” δήλωσε ο Πρωθυπουργός προ ημερών, όταν έκλεισε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Το χαρτί της “πολιτικής σταθερότητας” που προέταξε ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με τη διαχείριση της κρίσης και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες, όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Οπωσδήποτε όμως πρόκειται για ένα μεγάλο… “στοίχημα”.

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith