Η ιστορία του Κυρίου Βασίλη στο χωριό Καλή Κώμη Καρδίτσας

unnamed (70)

Συγκλονιστική Συνέντευξη με τον Κύριο Βασίλη: Η Ζωή στα Χωριά της Καρδίτσας που δεν θα Ξαναδούμε.

Στην καρδιά της ορεινής Καρδίτσας, στο χωριό Καλή Κώμη, συναντήσαμε τον κύριο Βασίλη, έναν 81χρονο άνδρα με πλούσιες αναμνήσεις από τα παλιά χρόνια. Μας μίλησε για ένα χωριό γεμάτο ζωή, με πολύτεκνες οικογένειες και σκληρή δουλειά. Οι κάτοικοι ήταν αυτάρκεις, καλλιεργούσαν τη γη και φρόντιζαν τα ζώα τους, χωρίς τη βοήθεια σύγχρονων μηχανημάτων.

zenith

Ο κύριος Βασίλης θυμάται τις γυναίκες να γεννούν στα χωράφια, τους κατοίκους να περπατούν ώρες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τα λιτά σπίτια με το χωμάτινο πάτωμα και τα αμπάρια γεμάτα τρόφιμα. Η διατροφή τους βασιζόταν στο γάλα των ζώων και σε αυτοσχέδιες συνταγές όπως οι τσουκνίδες με καλαμποκίσιο αλεύρι.

Παρά τις δυσκολίες, ο κύριος Βασίλης έμαθε την τέχνη του τσαγκάρη και έφτιαχνε παπούτσια από λάστιχα αυτοκινήτων και σαμπρέλες. Θυμάται με νοσταλγία τα πανηγύρια και τους γάμους, όπου η χαρά και η μουσική έδιναν μια ανάσα ξεγνοιασιάς στην καθημερινότητά τους.

Δυστυχώς, η ζωή στο χωριό δεν ήταν πάντα εύκολη. Μια κατολίσθηση ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν μια νέα αρχή σε κοντινές πόλεις. Σήμερα, η Καλή Κώμη κατοικείται κυρίως από ηλικιωμένους, που περιμένουν με ανυπομονησία την επιστροφή των συγγενών τους το καλοκαίρι.

Παρά τις δυσκολίες και τις απώλειες, ο κύριος Βασίλης αναπολεί τα παλιά χρόνια με αγάπη. Θεωρεί ότι ο κόσμος ήταν πιο αγνός και λιγότερο αγχωμένος τότε. Σήμερα, συνταξιούχος πλέον, περνά τις μέρες του φροντίζοντας τα λίγα ζώα που του έχουν απομείνει και καλλιεργώντας τον κήπο του, κρατώντας ζωντανές τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Η Καλή Κώμη, στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου, μαρτυρώντας μια εποχή λιτότητας, αγώνα και ζεστής ανθρώπινης θαλπωρής, μια εποχή που αξίζει να θυμόμαστε.

Greek Village Lifegooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith