Γιατί η Γερμανία έκανε πίσω στην αποστολή Leopard στην Ουκρανία

scholtz ap.jpg

Η κριτική που δέχεται ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες – Γιατι η Γερμανία δεν είπε τελικά το «ναι» στα Leopard – Ενοχλημένο το Κίεβο

Ηχθεσινή απόφαση της Γερμανίας να μη δώσει το «πράσινο φως» για την την αποστολή Leopard στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Όλαφ Σολτς ο οποίος δέχεται πυρ ομαδόν για την στάση του Βερολίνου. Την ίδια ώρα, το Κίεβο που ανέμενε μια θετική απόφαση δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση.

Η συνάντηση στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Δυτικής Γερμανίας με στόχο την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας ναυάγησε προς το παρόν καθώς η Γερμανία ξεκαθάρισε πως θα παραχωρήσει άρματα μάχης αφότου εγκριθεί η συμφωνία από τους συμμάχους χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το πότε θα συμβεί αυτό.

«Η αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας» δήλωσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μικαίλο Πόντιλακ.

«Θα βοηθήσετε την Ουκρανία με τα απαραίτητα όπλα ούτως ή άλλως και συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τον τερματισμό του πολέμου εκτός από την ήττα (της Ρωσίας). Αλλά η σημερινή αναποφασιστικότητα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους μας. Κάθε μέρα καθυστέρησης είναι ο θάνατος των Ουκρανών. Σκέψου πιο γρήγορα» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

Νωρίτερα, η Πολωνία άσκησε δριμεία κριτική στο Βερολίνο, τονίζοντας – δια του υπουργείου Εξωτερικών του – ότι αυτός ο δισταγμός για αποστολή όπλων στην Ουκρανία «σοκάρει».

Περίπου 15 ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να παραδώσουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν χωρίς την άδεια του Βερολίνου.

Η κριτική που δέχεται ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης άσκησαν πιέσεις στο Βερολίνο να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία ή τουλάχιστον να επιτρέψει σε άλλες χώρες να το κάνουν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 2.000 άρματα μάχης Leopard που χρησιμοποιούνται από 13 χώρες σε όλη την Ευρώπη και θεωρούνται όλο και περισσότερο ως ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Ωστόσο, το Βερολίνο απέφυγε να δώσει το «οκ». Ο Σολτς επέμεινε ότι οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να συντονιστεί πλήρως με το σύνολο της δυτικής συμμαχίας και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα εγκρίνουν τη μεταφορά των Leopards εκτός εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν επίσης να στείλουν μερικά από τα τανκς τους στο Κίεβο.

«Ζυγίσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πτυχής πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπ. Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία ουσιαστικά θα συνεχίσει να ζητά από τη Δύση Leoprad διότι αυτά κρίνει ότι χρειάζεται. «Δεν υπάρχει εναλλακτική», τόνισε.

Γιατι έκανε πίσω η Γερμανία
Για την κυβέρνηση Σολτς ωστόσο, η αποστολή τανκς θεωρείται ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με τα όπλα που έχει παραδώσει μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το CNN. Φοβάται ότι η έγκριση γερμανικών αρμάτων μάχης εναντίον της Ρωσίας θα θεωρηθεί από τη Μόσχα ως σημαντική κλιμάκωση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η επιφυλακτικότητα αυτή από την πλευρά του Σολτς οφείλεται εν μέρει στη ρεαλιστική προσέγγιση του Βερολίνου στη σύγκρουση γενικότερα αλλά και σε μια σχετικά δειλή στρατιωτική στάση δεκαετιών που κρατά η χώρα.

«Η Γερμανία βρίσκεται σε καιρό ειρήνης εδώ και χρόνια. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία στη διαδικασία ή στις προμήθειες για να κάνουμε κάτι με ταχύτητα αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι για δεκαετίες, βλέπαμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό ως δώρο στους συμμάχους μας, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν σημαντικός», δήλωσε ο Christian Mölling, αναπληρωτής διευθυντής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κριστίν Λάμπρεχτ παραιτήθηκε από υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εν μέσω επικρίσεων που δέχτηκε για τις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τον στρατό της χώρας. Η Λάμπρεχτ δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που της διέθεσε ο Σολτς πέρυσι. Το άτομο που μπορεί τώρα να ξοδέψει αυτά τα χρήματα τώρα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, τον οποίο οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Το ερώτημα ωστόσο στο οποίο πρέπει να απαντήσουν ο ίδιος και ο Σολτς είναι πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να φτάσουν τη Γερμανία ως μια σοβαρή στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.

«Πυρά» από το γερμανικό τύπο
Η Bild σχολιάζει αρνητικά την εξέλιξη αυτή στο Ράμσταϊν σχολιάζοντας πως «οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο είναι εξοργισμένοι. Περίμεναν αλλαγή στασης της Γερμανίας για τα τανκς στη συνάντηση στο Ράμσταϊν. Κάτι τέτοιο όμως είναι μακριά».

«Ο καγκελάριος Σολτς βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής. Οι εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι απογοητευμένοι: Η Γερμανία στον αποκλεισμό» επισημαίνεται.

Ενώ άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Ουκρανία, και αναμένεται μεγάλη ρωσική επίθεση την άνοιξη, η Γερμανία βγάζει στυλό και χαρτί και κάνει απολογισμό καταλήγει.

Η Die Welt από την πλευρά της χαρακτήρισε τον Πιστόριους «αρχηγό της γυμνής ομάδας», καθώς ανέφερε ότι τέσσερα από τα έξι τάγματα της Γερμανίας έχουν λιγότερα από δέκα άρματα μάχης έτοιμα για δράση, ενώ θα έπρεπε να έχουν 264 Leopard 2.

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith