Φωτιά στον Έβρο: 16η μέρα που οι φλόγες συνεχίζουν να καταστρέφουν

fotia fotia

Δεν σταματά να καίει η φωτιά στον Έβρο, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 16η μέρα.

Ο οικισμός της Λευκίμμης Έβρου σώθηκε την τελευταία στιγμή από την πύρινη λαίλαπα που την απειλούσε το Σάββατο το απόγευμα. Οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια.

«Προς το παρόν ο κίνδυνος για τον οικισμό της Λευκίμμης έχει αποφευχθεί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, μετά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε παρακείμενους οικισμούς, καθώς το 112 με μήνυμά του προς τους κατοίκους τους καλούσε να εγκαταλείψουν τη Λευκίμμη. Τελικά με την αποτελεσματική παρουσία των εναέριων μέσων και γύρω στις 8 το βράδυ του Σαββάτου κατάφεραν να σβήσουν το ενεργό μέτωπο που πλησίασε στον οικισμό.

Στην περιοχή παραμέναν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για επιτήρηση καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Την ίδια ώρα, αδιάκοπη μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε δυο πύρινα μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σουφλίου πάνω από την έξοδο προς Διδυμότειχο.

Στον Έβρο επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και 10 εναέρια μέσα.

Οι φλόγες κατάφεραν να μπουν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προστασίας του εθνικού δρυμού και αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών έχουν γίνει στάχτη.

Επέστρεψε στο πεδίο ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων
Υπενθυμίζεται πως ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ. Ο κ. Λάμπρης έχει επιστρέψει ήδη στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο.

Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα
Από την άλλη για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος 🔥 κατηγορίας 4️⃣ για αύριο Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου σε:

🔶 Αττική & Κύθηρα
🔶 Εύβοια & Σκύρο
🔶 Βοιωτία
🔶 Έβρο
🔶 Λακωνία
🔶 Λέσβο
🔶 Χίο
🔶 Σάμο & Ικαρία

🟡 Υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε αρκετές περιοχές

🔗 https://t.co/n08vMr1M0t pic.twitter.com/aKd0GRKv3e

— Civil Protection GR (@GSCP_GR) September 2, 2023

newsit.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith