Φάμελλος: Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ξανά ανέτοιμη και ανεπαρκής στις πυρκαγιές

famelos

«Αναμένουμε τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που έχουμε ήδη ζητήσει από το τέλος Ιουλίου, και θα καταθέσουμε προτάσεις για να αποτραπούν παρόμοιες τραγικές περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές στο μέλλον»

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρά ήδη τέσσερα χρόνια θητείας, και αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανέτοιμη και ανεπαρκής σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το αντίθετο».

Είπε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη των πυρκαγιών», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η χώρα μας, με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχει τη θλιβερή πρωτιά φέτος σε καμένες εκτάσεις στη Μεσόγειο, 50% περισσότερες από τη δεύτερη, Ισπανία, τριπλάσια καμένη έκταση σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας» και πως «η πυρκαγιά του Έβρου είναι η μεγαλύτερη σε έκταση μεγα-πυρκαγιά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια». Σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την κυβέρνηση. Ούτε χρόνος για νέες υποσχέσεις», αναφέροντας ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια, υπήρξε χρόνος για την κυβέρνηση για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως για τα 3 δισ. ευρώ κέρδη στα διυλιστήρια και για την αισχροκέρδεια στην αγορά. Αλλά δεν υπήρξε χρόνος και προτεραιότητα για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία…». «Απολογιστικά η κυβέρνηση ήταν απόλυτα ανεπαρκής», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ήδη δημοσιοποιημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και των Δασικών Υπηρεσιών».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει μείζον θέμα σχετικά με τη διαφάνεια του σχετικού διαγωνισμού: «Πρόκειται για ένα διαγωνισμό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ο οποίος ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ακυρωθεί δύο φορές, ενώ υπάρχουν πια και καταγγελίες για σχεδιασμό υλοποίησης μέσω απευθείας αναθέσεων». Πρόσθεσε ότι η χώρα μας όφειλε να έχει προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό και εν γένει διεθνές πλαίσιο, ήδη από το 2021 και ότι «από την κυβέρνηση το μόνο που έχουμε είναι περίεργες και απαράδεκτες καθυστερήσεις, ενώ η χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της».

Σχολιάζοντας είδηση για νέα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στο Ανατολικό Αιγαίο, στάθηκε στις «μεγάλες ευθύνες και της Ευρώπης και της Ελλάδας» όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Εξακολουθούμε να ακούμε μεγάλα λόγια, αλλά δεν γίνεται τίποτα για την εξασφάλιση ασφαλών διόδων για τους ανθρώπους αυτούς. Μόνο έτσι θα σταματήσουμε τους διακινητές και θα σώσουμε ζωές, ενώ και οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να δεχτούν τη δίκαιη κατανομή και φιλοξενία των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο», ανέφερε. Πρόσθεσε δε, ότι «δεν ασκούμε πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση για τα συμφέροντα της Ελλάδας, συνεισφέροντας στην αναξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Μιλώντας για τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανέφερε ότι «τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όλα τα μέλη του, έχουμε μπροστά μας μία συλλογική ευθύνη» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία πρέπει να βγει πιο δυνατός, γιατί η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δημοκρατικό, αριστερό, ευρωπαϊκό και οικολογικό κόμμα, το οποίο θα κάνει μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα καλύτερη». Είπε ότι «παρά τις θριαμβολογίες του κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα χάνει έδαφος γιατί αδυνατίζει η Πολιτεία: θεσμοί αποδυναμώνονται, η δημόσια πολιτική και ο έλεγχος αδυνατίζουν, μεγάλες και κρίσιμες υποδομές ιδιωτικοποιούνται, γίνονται εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και τακτοποιήσεις παντού». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εξαρτήσεις και μπορεί να εγγυηθεί την προοδευτική διακυβέρνηση και το καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «η δημόσια συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέου προέδρου πρέπει να γίνεται για την κοινωνία και να είναι ανοικτή στην κοινωνία. Και για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και νέα μέλη να εγγραφούν, προκειμένου να συνεισφέρουν όχι μόνο στο μέλλον του κόμματος αλλά και της χώρας».

real.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith