Ευρωεκλογές: Τα πανευρωπαϊκά exit polls

1000 00cb8b3d c101 4e20 bc39 5d17bd2f85fd

Πρωτιά για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών στο πανευρωπαϊκό exit poll, με το EPP να «μετρά» 188 έδρες και τους Σοσιαλοδημοκράτες να ακολουθούν δεύτεροι με 136 έδρες και το κεντρώο “Renew Europe” να έπεται τρίτο με 88 έδρες.

Τέταρτοι είναι οι Ανένταχτοι με 80 έδρες και ακολουθούν οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές με 73 έδρες.

zenith

Έκτο κόμμα, με την κατάληψη 67 εδρών, σύμφωνα με τα exit polls, είναι το ακροδεξιό “Identity and Democracy”. Με 56 έδρες ακολουθούν οι Πράσινοι και οι Αριστεροί είναι τελευταίοι με 36 έδρες.

Οι προβλέψεις για άνοδο ή ακόμα και πρωτιά της ακροδεξιάς δεν επιβεβαιώνονται, ακόμα, όμως, σε τρεις χώρες βάσει των exit polls τα κόμματα που την εκπροσωπούν να είναι πρώτα. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία.

Τα exit polls στη Γερμανία

Σαφές προβάδισμα για την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 29,5% δίνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος (exit poll) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η οποία μεταδόθηκε πριν από λίγο. Ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12%, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε στο 64%, έναντι 61% το 2019.

Τα exit polls στην Αυστρία

Το ακροδεξιό κόμμα FPO βγαίνει πρώτο στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστρία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) φέρεται να λαμβάνει το 27% των ψήφων, ποσοστό που το αναδεικνύει στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας των Άλπεων για πρώτη φορά.

Κύπρος: Τρίτη δύναμη ένας youtuber

Σύμφωνα με το Exit Poll του Σίγμα, η πρώτη θέση οριακά καταλαμβάνεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό με ποσοστά μεταξύ του 27% και 23%, το ΑΚΕΛ στην δεύτερη θέση με ποσοστά μεταξύ του 26% και 22%, ο YouTuber Φειδίας Παναγιώτου καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστά 17% με 13%, το ΔΗΚΟ θα κυμανθεί ανάμεσα σε 13% και 9%, το ΕΛΑΜ μεταξύ 12,5% με 8,5% και η ΕΔΕΚ μεταξύ 6% και 3%.

Όσον αφορά την κατανομή των εδρών θεωρείται δεδομένο ότι ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και Φειδίας Παναγιώτου καταλαμβάνουν έδρα με τους πρώτους δύο να λαμβάνουν σίγουρα έδρα από την πρώτη κατανομή.

ant1news.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith