Εορτές Εξόδου 2023 – Ξεχωριστή ή έκθεση πυρογραφίας στην Ι.Π. Μεσολογγίου

ekthesi pirografias mesologgi (3)

Ξεχωριστή η έκθεση έργων Πυρογραφίας που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου
Ευχαριστίες Κώστα Λύρου για τη σημαντική δωρεά της Αικατερίνης Ιωαννίδου, τόμου φύλλων της εφημερίδας των «Ελληνικών Χρονικών», με έτος έκδοσης 1840

Εγκαινιάστηκε, το πρωί του Σαββάτου, 1 Απριλίου 2023 στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μάρκου Μπότσαρη στο Μεσολόγγι η σπουδαία έκθεση με τίτλο: «Το 1821 αποτυπωμένο στο ξύλο…με φωτιά!» του Δημήτρη Δετσαρίδη με έργα εμπνευσμένα από το 1821.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος χαρακτήρισε ξεχωριστή την έκθεση και συνεχάρη το καλλιτέχνη για τα έργα του αλλά και την συμμετοχή του στις Εορτές Εξόδου «Πρόκειται για έργα που δημιουργήθηκαν με μια ιδιαίτερη τεχνική την Πυρογραφία. Την τέχνη της φωτιάς. Θεωρώ κ. Δετσαρίδηότι οαγώνας των Ελλήνων και τω Μεσολογγιτώνήταν ένας αγώνας φωτιάς. Δικαίως λοιπόν φιλοξενούνταισε τούτο τονεμβληματικό χώρο. Ένα χώρο πουεκτός της ιστορίας φιλοξενεί και την τέχνη. Θέλω λοιπόν να σας συγχαρώ για το έργο σας και να σας ευχαριστήσωπου με τον τρόπο αυτό συμμετέχετε στις εκδηλώσεις μνήμηςτου Δήμου μας. Και να σας δηλώσωότι το Μεσολόγγι θα είναι πάντοτε φιλόξενο στην τέχνη. Το Μεσολόγγι είναι η πόλη των τεχνών και των γραμμάτων. Των εμπνευσμένων από τον ανυπέρβλητο αγώνα και τη θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων».
Παράλληλα στην εκδήλωση έγινε και μια σημαντική δωρεά της Αικατερίνης Ιωαννίδου, προς τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενός τόμου φύλλων της εφημερίδαςτων «Ελληνικών Χρονικών», με έτος έκδοσης 1840.
Ο Κώστας Λύρος ευχαρίστησε τον γιό της Αικατερίνης Ιωαννίδου η ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που η συλλογή αυτή των κειμηλίων εμπλουτίζεται σήμερα με ένα ακόμη σημαντικό εύρημα. «κ. Ιωαννίδη, θέλω να ευχαριστήσω και εσάς αλλάκαι την μητέρα σας, Αικατερίνη που σήμερα δωρίζει στον Δήμο της Ιερής πόλης μας τον τόμο φύλλων της εφημερίδας των «Ελληνικών Χρονικών», με έτος έκδοσης 1840. Ένα αληθινό κειμήλιο εκείνης της εποχής βρίσκει το χώρο του. Η πρωτοβουλία σας αυτήκαι αξιέπαινη.Μια ευγενική χειρονομία για την οποία σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και να επαναλάβω αυτό που συνηθίζω να λέωότι «φτωχός είναι αυτός που δενέχει νοιώσει τη χαρά της προσφοράς».
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και ηεκδήλωση ολοκληρώθηκε μεομιλία του κ. Ιωάννη Κατσαβού, στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού, συγγραφέα – ερευνητή της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 10 Απριλίου 2023, ώρες επίσκεψης στις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης – Πινακοθήκη, πλατεία Μπότσαρη.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

zenith