“Έφυγε” από την ζωή ο Παναιτωλιώτης συγγραφέας και ποιητής Γεράσιμος Τσέλιος

thumbnail

“Έφυγε” από την ζωή ο Παναιτωλιώτης συγγραφέας και ποιητής Γεράσιμος (Μάκης) Τσέλιος

Ο Γεράσιμος Τσέλιος, συγγραφέας και ποιητής, με σημαντικό λογοτεχνικό έργο, γεννήθηκε το

Μάιο του 1946 στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας. Το 1975 νυμφεύθηκε με τη Σπυριδούλα Μπεσύρη με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο που γεννήθηκε το 1976 και τη γεννημένη το 1979, Ευσταθία.
Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Κ. Τσέλιος (1911-2007) γνωστός ως «Νταραβέρης» που διετέλεσε πρό­εδρος της -τότε- κοινότητας Παναιτωλίου, την περίοδο 1953 -1957 και μητέρα του η Ευσταθία Δ. Τσιλιμπώκου (1905-1993) ήταν επίσης Παναιτωλιώτισα.

Σπουδές
Παρακολούθησε τα μαθήματα της βασικής παιδείας στο Παναιτώλιο. Στα οχτώ του χρόνια αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο ξεπέρασε με σημαντική προσπάθεια. Ολοκλήρωσε τις τρεις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου στο 1ο Αρρένων Αγρινίου στα «Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια», ενώ περάτωσε τη μέση εκπαίδευση στη Νέα Ιωνία Αττικής, όπου εγκαταστάθηκε. Σπούδασε ανώτερα ηλεκτρονικά στη «Σχολή Χατζη­δάκη» και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρώτος του εξάδελφος ήταν ο Τάκης Αντωνίου, Αγρινιώτης ποιητής και επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Plotin travel, μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες στο χώρο του εισαγόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, στην οποία εργάστηκε ο Μάκης Τσέλιος για πολλά χρόνια.

Λογοτεχνικό έργο
Συμμετείχε στην ομάδα που εξέδωσε το περιοδικό «Τομές», του ποιητή Δημητρίου Δούκαρη, όμως δεν δημοσίευσε ούτε κείμενο, ούτε στίχο. Έχει δημοσιεύσει κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της επαρχίας κι έχει πραγματοποιήσει ομιλίες στο Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη, την Αίγινα, την Αρτέμιδα Αττικής, το Θέρμο και στο Παναιτώλιο, με λογοτεχνικά και εικαστικά θέματα.

Η επίσημη εμφάνιση του στα γράμματα έγινε με το πρώτο του βιβλίο

«Στις γειτονιές του Στέλιου» (Καζαντζίδη), το 1986.
Ακολούθησαν τα έργα

«Λόγια του νερού», το 1992, τόμος τραγουδιών,
«Ρουβίκων», την Άνοιξη του 2008, ποιητική συλλογή.
«Τα μαγικά τραγούδια του Λευτέρη», το 2011, μια σειρά Δοκιμίων που είναι γραμμένα για το έργο του ποιητή και στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου.
«Στους ουρανούς του Μίκη», το 2016, Εκδόσεις «Κύφαντα», αφιερωμένο στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.
Κοινωνική δράση
Από το 1988 έως το 1990 ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου Παναιτωλιωτών της Αθήνας και εξέδιδε την τριμηνιαία εφημε­ρίδα «Το Παναιτώλιο της Αθήνας». Ποιήματα, τραγούδια και δοκίμια του δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς σε περιοδικά και εφημερίδες, όμως το μεγαλύτερο μέρος του έργου του παραμένει ανέκδοτο.

panaitolionews.blogspot.comgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith