Δράση από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

epal

Το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου σε συνεργασία το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, του Δήμου Ιωαννιτών και άλλων Δήμων και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών) διοργάνωσε Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.15 στο ΔΑΚ Αγρινίου ‘Μιχάλης Κούσης’
2o epal

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:
source: imgur.com-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

source: imgur.comΣτο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού. Την ημέρα της δράσης (6 Μαρτίου), οι μαθητές/τριες φόρεσαν μάσκες που απεικόνιζαν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και αναπαριστούσαν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00, οι μαθητές/τριες έσπασαν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και τη ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές. Δημιουργήσαμε σελιδοδείκτες με σχετικές με θέμα εικόνες και μηνύματα που καταγράψαμε κατά την επιμόρφωσή μας στο πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης. Η υλοποίηση της δράσης στο ΔΑΚ Αγρινίου ‘Μιχάλης Κούσης’ είχε ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Με εκτίμηση
Ο επιστημονικά υπεύθυνος
Θεόδωρος Θάνος
Καθηγητής
Παιδαγωγικό Τμ. Ιωαννίνων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Οι υπεύθυνες της δράσης
Ευρυδίκη Ξένου
Ειρήνη Γεωργίου

2o epal1

2o epal2

2o epal3googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith