Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε όλο το Αιγαίο – Έφτασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη

maxitika aeroskafi 2

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας με τις παραβιάσεις που πραγματοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη της χώρας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και στο FIR Αθηνών, με κυριότερη την παραβίαση των F-16 που έφτασαν μέχρι και 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Τέσσερα ζεύγη F-16, 1 μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 από την Τουρκία εισήλθαν σήμερα Παρασκευή (22.5.2022) στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης ενώ η πρόκληση με τις πτήσεις κοντά στην Αλεξανδρούπολη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας με το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη στη χώρα μας αλλά και την ενημέρωση των ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα στην Αλεξανδρούπολη:
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη.

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith