Από προβατίνα η τροφική δηλητηρίαση 37 ατόμων στο πανηγύρι στην Ηλεία

ky vardas 768x539 1

Από το πανηγύρι και το γλέντι στο προαύλιο εκκλησίας στην Ηλεία για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας, όλοι με τα ίδια συμπτώματα.
37 άτομα έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, με τα φορεία να γεμίζουν και τους γιατρούς να τρέχουν για να διαχειριστούν την κατάσταση.

Αιτία, όπως φαίνεται, ήταν είτε η βραστή προβατίνα που είχε σερβιριστεί και είχαν καταναλώσει όλοι τους, είτε τα γλυκά που υπήρχαν πάνω στα τραπέζια.

Στο Live News μιλούν για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Βάρδας.

«Από ότι μας είπαν ήταν γύρω στα 200 άτομα στην λιτανεία. Τώρα πόσοι φάγανε και πόσοι από αυτούς κατέληξαν σε εμάς οι 37 μπορεί», λέει ο Σταύρος Λεβέντης, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Βάρδας.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα και μέχρι αργά το απόγευμα, αρχίζουν να φτάνουν άτομα διαφόρων ηλικιών στο Κέντρο Υγείας, όλοι με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

«Πήγαν 37 άτομα. Στην αρχή ήταν 3 άτομα, δύο 15-17 χρονών και η μαμά μαζί. Θεώρησαν ότι ήταν κάποια γαστρεντερίτιδα αλλά από τις 3:30 μέχρι τις 10:00 ήρθαν 37 άτομα», περιγράφει μία κάτοικος.

Όπως κάθε χρόνο η γιορτή του Αγίου Γεωργίου βρήκε στο προαύλιο της εκκλησίας χωριού της Βουπρασίας τους περισσότερους κατοίκους. Μετά τη λιτανεία, κάθισαν στο προαύλιο για να φάνε το βραστό κρέας που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επιμεληθεί η παπαδιά.

«Όσοι είχαν καθίσει στο γιορτινό τραπέζι της εκκλησίας έπαθαν τροφική δηλητηρίαση. Κρέας βραστό, έτσι συνηθίζεται εδώ στα πανηγύρια. Προφανώς προβατίνα. Ήταν φριχτό περισσότερο για τους ανθρώπους, αλλά φανταστείτε όταν εφημερεύουν μόνο δύο γιατροί και μια νοσηλεύτρια να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό το βάρος», προσθέτει η κάτοικος.

Η βραστή προβατίνα σερβιρίστηκε, στα τραπέζια υπήρχαν γλυκά και αρχικά τίποτα δεν έδειχνε αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

«Ήταν μετά την πρωινή λειτουργία. Δεν ήταν πανηγύρι σε νυχτερινό γλέντι. Όλα έγιναν από τη 01:00 το μεσημέρι, μετά ξεκίνησαν να έρχονται», τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Οι πρώτοι που αισθάνθηκαν ενοχλήσεις ήταν 3 νεαροί. Πολύ γρήγορα όμως, το Κέντρο Υγείας της περιοχής άρχισε να γεμίζει.

«Φανταστείτε ήταν 37 άτομα. Όλα τα γραφεία, φορεία, ιατρεία μέσα και έχουμε και δύο βραχείες ήταν γεμάτα. Προφανώς το έβρασαν σε κάποιο καζάνι, το οποίο δεν ήταν σωστά καθαρισμένο ή το είχαν βράσει μέρες και κάτι πήγε, χάλασε λόγο ζέστης».

Το μόνο θετικό ήταν πως κανείς δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Όλοι τους άρχισαν πολύ γρήγορα να αισθάνονται καλύτερα.

Οι περισσότεροι εστιάζουν στη βραστή προβατίνα, καθώς και οι 37 που χρειάστηκε να πάνε στο Κέντρο Υγείας λίγο νωρίτερα, την είχαν δοκιμάσει.

«Αυτό ήταν δωρεά. Τι έγινε με το φαγητό δεν ξέρω. Ήμουν και εγώ και ήμουν από τους τυχερούς που δεν έφαγα. Ευτυχώς που δεν έφαγαν παιδάκια. Ο παπάς είχε βράσει το κρέας, ο ίδιος», δηλώνει ο πρόεδρος της κοινότητας.

Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν άνω των 50, με τον μεγαλύτερο ηλικιακά να είναι 90.

Οι συζητήσεις στο χωριό συνεχίζονται, με πολλούς να πιθανολογούν πως το κρέας έμεινε εκτεθειμένο και χάλασε και άλλους να εκτιμούν πως το πρόβλημα προέκυψε από το καζάνι που έβρασε η προβατίνα, το οποίο ίσως να μην είχε καθαριστεί σωστά.

«Δεν αισθανόμασταν καλά και στην αρχή νομίζαμε ότι έχουμε γαστρεντερίτιδα. Αφού πήγαιναν όμως και άλλα άτομα στο Κέντρο Υγείας καταλάβαμε ότι φάγαμε κάτι που μας πείραξε», δηλώνει μία ακόμα κάτοικος.

Τι λέει ο ιερέας της εκκλησίας του χωριού
Ο ιερέας της εκκλησίας του χωριού μιλώντας στo Live News ζητάει συγνώμη και κάνει λόγο για μια άτυχη στιγμή.

«Η δεξίωση γίνεται με τα εδέσματα των ενοριτών, έχει γλυκά, φράουλες, βραστό, ψητό αρνί. Όλοι οι χωριανοί έφαγαν. Και εγώ έφαγα, δεν με πείραξε. Ήταν συγκεντρωμένα περίπου 250 άτομα και 11 πήγαν στο Κέντρο Υγείας. Δεν μπορείς να ξέρεις ούτε να κατηγορήσεις κάποιον. Οφείλω ένα μεγάλο συγνώμη, ήταν μια άτυχη στιγμή. Το πανηγύρι γίνεται 20 χρόνια και πρώτη φορά συμβαίνει αυτό», τονίζει.

megatv.comgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith