Ανοίγει η πλατφόρμα για τις πρώτες αποζημιώσεις

daniel 3.jpg

Ποια είναι τα πρώτα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες – Στους 15 οι νεκροί, επισήμως δύο οι αγνοούμενοι
Του Χρυσόστομου Τσούφη
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, η πλατφόρμα arogi.gov.gr προκειμένου να αρχίσουν να δίνονται τα πρώτα χρήματα στους πληγέντες από την ιστορικών διαστάσεων θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία.

Οι αιτήσεις αφορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου:

Πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων ( που έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα) των οποίων τα ακίνητα υπέστησαν βλάβες και χαρακτηρίζονται από τις Αρχές “κόκκινα” , επικίνδυνα δηλαδή για χρήση ή “κίτρινα” , προσωρινά δηλαδή ακατάλληλα για χρήση. Τα ποσά είναι 10.000€ για την πρώτη περίπτωση και 5.000€ για τη δεύτερη.
Πρώτη Αρωγή για τη στήριξη των επιχειρήσεων η οποία φτάνει έως τις 4.000€ για μεγάλο εύρος ζημιάς στο ενεργητικό τους (μηχανήματα, εξοπλισμός , κτιριακές εγκαταστάσεις) και 2.000€ για μεσαίος εύρος ζημιάς. Συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Ζημιές στην οικοσκευή και πρώτες επισκευαστικές εργασίες με τα ποσά να φτάνουν και τις 6.600€. Τα 600€ αφορούν κάθε νοικοκυριό που επλήγη και καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες ενώ το ποσό αυξάνεται για ΑμΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες. Οι 6.000€ αφορούν την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της. Προβλέπονται επίσης 4.500€ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% τουλάχιστον) από τραυματισμό που προήλθε από την φυσική καταστροφή.
Καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίων στην περιοχή, οι οποίες ξεπερνούν τις 2.500, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων. Το 80% είναι δωρεαν κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως 150 τ.μ.

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής, οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζημιές και να γίνουν ξανά οι οικίες των πληγέντων κατοικήσιμες, ενεργοποιείται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Το ύψος της επιδότητης κυμαίνεται από 300€ έως 500€.

Εξυπακούεται ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγέντων – φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων – αναστέλλονται για 6 μήνες ενώ η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι τριετής και αφορά και τα αγροτεμάχια. Για 6 μήνες αναστέλλονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες.

Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για την στήριξη της απασχόλησης ενεργοποιείται η ειδική στήριξη με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534€ για 3 μήνες.

Επίσης αποφασίστηκε η παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους τους εως το τέλος του έτους. Όποιος δηλαδή έχει μια εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ,αυτή παρατείνεται για 3 μήνες έως το τέλος του έτους ενώ αν η εκγκριτική λήγει τον Οκτώβριο η παράταση είναι για 2 μήνες χωρίς καμία αίτηση.

Αιτήσεις δέχεται ήδη ο ΕΛΓΑ τόσο για το ζωικό όσο και το φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα “τσοντάρουν” τα Δημόσια ταμεία ώστε κανείς αγρότης/κτηνοτρόφος να μην μείνει ακάλυπτος.

Το ύψος της “ζημιάς” στα Δημόσια ταμεία από την κακοκαιρία Daniel δεν είναι αυτήν τη στιγμή δυνατό να εκτιμηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να ανταποκριθεί όχι ομως μόνη της. Γι’αυτό και την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν , ώστε να συζητήσουν πώς μπορεί να συμβάλουν οι Βρυξέλλες. Χρηματοδοτικά εργαλεία άλλωστε υπάρχουν , από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και το ΕΣΠΑ έως τα αγροτικά ταμεία και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Στους 15 οι νεκροί
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν για μία ακόμη νύχτα από την Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

Από την περασμένη Τρίτη, έχουν γίνει συνολικά 4.500 διασώσεις πολιτών με επίγειες και ενάεριες δυνάμεις.

Στους 15 ανήλθαν χθες οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθως εντοπισθηκαν τεσσερις σοροί αγνοουμένων.

Πρόκειται για τον 42χρονο που παρασύρθηκε από ρέμα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου, την Τρίτη το πρωί, μία 87χρονη μητέρα με τον 65χρονο γιο της στη Μεταμορφωση Καρδιτσας και εναν 58χρονο απο τον Αγιο Δημήτριο Καρδίτσας. Πλέον οι αγνοούμενοι ειναι δύο.

Παρόλο που τα καιρικά φαινόμενα έχουν υποχωρήσει, το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται υπερχείλιση στις ανατολικές εκβολές του Πηνειού, προς περιοχές κοντά στη λίμνη Κάρλα και στην βορειοανατολική πλευρά, προς Αμφιθέα.

Πηγή: skai.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith