Ανησυχία σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ για τα πυρηνικά στη Λευκορωσία

poutin

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Ουκρανία.

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία, κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΝΑΤΟ: «Επικίνδυνη και ανεύθυνη η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία»

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος,

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Στάση αναμονής από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέμεινε ατάραχη μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου κρατώντας στάση αναμονής. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αντριάν Γουάστον, είπε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις επιπτώσεις από τις ανακοινώσεις του Πούτιν συμπληρώνοντας όμως ότι:

«Δεν έχουμε διαπιστώσει κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε την στάση μας στον τομέα των πυρηνικών, ούτε και ενδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Μπορέλ: «Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία»

Η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Υποχείριο του Πούτιν ο Λουκασένκο

Σύμφωνα με ανάλυση του CNNi, τα όπλα που σχεδιάζει να μεταφέρει ο Πούτιν στη Λευκορωσία είναι μεν ισχυρά, ωστόσο δεν πρόκειται για τους τεράστιους διηπειρωτικούς πυραύλους που μπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Πούτιν απειλεί εδώ και ένα χρόνο με τη χρήση τους στην Ουκρανία, την ώρα που η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή στη γειτονική χώρα, αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει εγκαταστάσεις για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως θα είναι έτοιμες μέχρι τον Ιούλιο, ωστόσο δεν είπε πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει να μεταφέρει τον έλεγχο των όπλων αυτών στον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος ζητάει εδώ και καιρό πυρηνικά. Ένας διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι τα όπλα θα πρέπει να διατηρούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, που θα βρίσκονται μόνιμα στα εδάφη της Λευκορωσίας –κάτι που δείχνει ότι ο Λουκασένκο είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Πούτιν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNNi

real.gr

zenith