Αίγυπτος: Γιατροί προσπάθησαν πριν από 4.500 χρόνια να χειρουργήσουν όγκο στο κεφάλι

arthrou moumia

Αρχαιολόγοι εντόπισαν σαφείς ενδείξεις ότι γιατροί στην αρχαία Αίγυπτο προσπάθησαν να θεραπεύσουν καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο ενός νέου άνδρα που έζησε πριν από 4.300 με 4.600 χρόνια.

Είναι η αρχαιότερη γνωστή χειρουργική επέμβαση σε καρκινοπαθή, τονίζουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Frontiers of Science. «Εδώ αρχίζει η σύγχρονη ιατρική» τονίζουν.

zenith

Το κρανίο χρονολογείται μεταξύ του 2686 και του 2345 π.Χ. και ήταν ενός άνδρα περίπου 30-35 ετών.

kranio egypt

Πάνω του βρέθηκαν ενδείξεις ενός μεγάλου καρκινικού όγκου και πάνω από 30 αλλοιώσεων από μεταστάσεις. Το ενδιαφέρον ήταν ότι κάποιες από τις αλλοιώσεις είχαν γύρω τους σημάδια από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν μεταλλικό. Αυτό σημαίνει οι γιατροί της εποχής είχαν προσπαθήσει να κάνουν μια επέμβαση για να σώσουν τη ζωή του.

Έστω και αν δεν τα κατάφεραν, η απόπειρα των Αιγύπτιων γιατρών να θεραπεύσουν τον άνδρα θα ήταν κάτι το προχωρημένο για την εποχή του, λένε οι επιστήμονες, αν και σημειώνουν ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο του άνδρα και τι βίωνε.

Η περίπτωση του καρκινοπαθή από την αρχαία Αίγυπτο είναι 700 με 1.000 χρόνια παλαιότερη από αυτή που γνωρίζαμε ως σήμερα, η οποία χρονολογείται στο 1600 π.Χ. Εντοπίζεται σε πάπυρο εκείνης της εποχής που πιθανόν αντιγράφει ένα ακόμη αρχαιότερο κείμενο. Εκεί καταγράφονται διάφορες περιπτώσεις καρκίνου στο στήθος, αλλά περιγράφονται ως «μη θεραπεύσιμες».

Οι ερευνητές μελέτησαν και το κρανίο μίας γυναίκας που ήταν περίπου 50 ετών όταν πέθανε μεταξύ του 664 π.Χ και του 343 π.Χ, επίσης στην αρχαία Αίγυπτο. Και αυτή είχε ενδείξεις καρκινικού όγκου στο κρανίο αλλά και τραύματα στο κρανίο που προέρχονταν από αιχμηρό αντικείμενο. Τα τραύματα είχαν επουλωθεί, ακόμη μια ένδειξη του προχωρημένου επιπέδου της ιατρικής την εποχή εκείνη.

protothema.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith