Κατασκευή έξυπνων πρότυπων διαβάσεων στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας

diavasis

Με την υπ. αριθμ. 216/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής προχωρήσαμε στην «Έγκριση Συμμετοχής /εκδήλωσης ενδιαφέροντος Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και Έγκριση Σχεδίου Εκτελεστικής Σύμβασης μεταξύ ΤΕΕ και Αναδόχου στο πλαίσιο της Συμφωνίας-Πλαίσιο για το Έργο «Κατασκευή έξυπνων πρότυπων διαβάσεων σχολείων με στόχο την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διάβασης μαθητών και αύξηση επιπέδου οδικής ασφάλειας των οδών που εφάπτονται με τα σχολεία.
Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών έξω από τα σχολεία, είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των μαθητών και πεζών στην περιοχή παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα θα ενεργοποιείται με την παρουσία μαθητή ή πεζού, ώστε να ενισχύεται η προσοχή τόσο των μαθητών, όσο και των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων.
Αποτέλεσμα της ενεργοποίησης είναι ο φωτισμός της πεζοδιάβασης από τις συσκευές σήμανσης τύπου LED, οι οποίες είναι ενσωματωμένες τόσο στην άσφαλτο όσο και στο πεζοδρόμιο, αλλά και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των κατακόρυφων πινακίδων σηματοδότησης LED, επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτεινής σήμανσής της.
Το σύστημα θα είναι αυτόνομο και θα ηλεκτροδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες.
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών διάβασης για μαθητές και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους γύρω από τα σχολεία, ενώ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών μέσω τεχνολογιών “έξυπνων πόλεων”.
Ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας είπε πως ο μέγιστος αριθμός διαβάσεων που μπορεί να προτείνει προς ένταξη ο Δήμος μας υπολογίζεται σύμφωνα με την πληθυσμιακή του κατάταξη, και στον δικό μας Δήμο μπορούν να τοποθετηθούν μέχρι και 15 έξυπνες διαβάσεις.
Συγκεκριμένα κάποια από καίρια σημεία στα οποία προβλέπεται να εγκατασταθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των έξυπνων διαβάσεων είναι τα εξής: στο Δημοτικό σχολείο Βόνιτσας επί της συμβολής των οδών Καραϊσκάκη και Νικολάου Στράτου , στο ΕΠΑΛ της Βόνιτσας, επί της οδού Αγίου Γεωργίου, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Παλαίρου , στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς, στο Γυμνάσιο Μοναστηρακίου και στο Δημοτικό Σχολείο Κατούνας.
Υπάρχουν δύο τύποι έξυπνων διαβάσεων, με τις πιο εξελιγμένες να διαθέτουν φωτιζόμενες γραμμές. Ο άλλος τύπος διαθέτει προβολείς που φωτίζουν από ψηλά όλη την διάβαση πεζών. Επιπλέον, ορισμένες από αυτές διαθέτουν και ηχητικά σήματα που ενημερώνουν τους πεζούς ότι πλησιάζουν σε μία διάβαση, καθώς αρκετοί από αυτούς κυκλοφορούν σαν «υπνωτισμένοι» λόγω χρήσης του κινητού τηλεφώνου.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια θετική υποβολή πρότασης χρηματοδότησης δημοτικής αρχής , που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων του Δήμου μας και θα μειώσει τα ατυχήματα .



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith