Υποφέρει το Ξηρόμερο από διάσπαρτες ανεξέλεγκτες χωματερές

xomateres xiromero 1536x1095

Απογοητευτικές και ανεπίτρεπτες εικόνες επικρατούν σε διάφορα μέρη του Ξηρομέρου όπου εναποθέτονται απορρίμματα κάθε λογής όπως στρώματα, ρούχα, μπετά, σωροί από κλαδιά, έπιπλα.

Μικροί ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) έχουν δημιουργηθεί σε Μύτικα και Κανδήλα, όπως καταγγέλουν πολίτες παρά το γεγονός ότι από το Άρθρο 49 (παρ. 26 άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851) απαγορεύονται ρητά τέτοιου είδους χώροι οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για υγειονομικούς αλλά και περιβαλλοντικούς λόγους.

zenith

Το φαινόμενο των μικρών χωματερών παρατηρείται αυτή τη φορά σε περιοχές του Μύτικα και της Κανδήλας. Οι φωτογραφίες από καταγγελία πολίτη είναι από τον δρόμο προς το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Κανδήλα, από όπου σε λίγες μέρες θα περάσουν εκατοντάδες προσκυνητές. Επίσης, καταγγελίες για μικρές χωματερές, χωρίς ωστόσο φωτογραφικό υλικό, δεχόμαστε για την περιοχή Βαλτί, Παλαιομάνινα, Χρυσοβίτσα.

Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για μία πράξη ασυνείδητων πολιτών που γεμίζουν χώρους της υπαίθρου με σκουπίδια, μπάζα, υλικά ανακαίνισης δημιουργώντας μικρές χωματερές. Ωστόσο, ευθύνη έχει πλέον και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος του Δήμου Ξηρομέρου να προστατεύσουν την περιοχή ιδίως τη δεδομένη στιγμή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς από την αυτανάφλεξη των σκουπιδιών είναι τεράστιος. Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αν και όχι ιδιαίτερα ορατές, είναι άκρως σημαντικές. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων προκαλεί ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, ρύπους, τοξικές και χημικές ενώσεις, ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας ενώ αναπόφευκτα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Επιπλέον, σύμφωνα με μαρτυρίες των πολιτών, τα μπάζα αυτά εγκυμονούν εξίσου μεγάλους κινδύνους με την πρώτη νεροποντή που ενδέχεται να τα παρασύρει και να φτάσουν ως κάτω στον Μύτικα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

9fc43a7b 1de9 4c5d a1fa f5e8a85b1ddd 768x578

a6d821a7 fad7 4561 9eec a1e5c021933d 768x578

iaitoloakarnania.grgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith