Βουνό ή θάλασσα;

mitsotakis intime.jpg

Δεν πρόκειται για δίλλημα που αφορά διακοπές ή κάποια εκδρομή αλλά για τον τόπο που θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό να σκεφτεί, να «ζυγίσει» και να αποφασίσει τον χρόνο των επερχόμενων εκλογών

Της Πηνελόπης Γκάλιου
Διαχρονικά οι ηγέτες καλλιέργησαν ένα μύθο, γύρο από το περιβάλλον λήψης σημαντικών αποφάσεων. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε και σε άλλες κρίσιμες αποφάσεις του για την πολιτική κατάσταση και πορεία της χώρας, – όπως και η επιλογή Προέδρου Δημοκρατίας- είχε επιλέξει να φύγει από την ένταση της Αθήνας και να πάει στο βουνό, όπως συνηθίζει να λέει, στο Μέτσοβο. Το ίδιο είχε προαναγγείλει, μιλώντας με δημοσιογράφους και για τα φετινά Χριστούγεννα, δηλώνοντας ότι από το Μέτσοβο, όπου θα πήγαινε για τις γιορτές, θα λάμβανε τις οριστικές αποφάσεις για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Ωστόσο, μία αλλαγή σχεδίων, οδήγησε αντί για το βουνό, στη θάλασσα και συγκεκριμένα στα Χανιά, τον πρωθυπουργό. «Ανατροπή» που είναι δύσκολο να ερμηνεύσει αν αντί με την αναβολή του «βουνού» αναβάλλονται και οι οριστικές αποφάσεις για τις εκλογές ή αν τελικά θα είναι ο θαλασσινός αέρας που θα «καθαρίσει» τη σκέψη και την κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να δρομολογήσει τις εξελίξεις.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έχει και το παράδειγμα του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τη μακρά πολιτική διαδρομή του, επέλεγε Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέβαινε στην Μαδάρα, στα Λευκά Όρη και ως περιπατητής με την κρητική στραβοκατσούνα του, ατένιζε το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης και της παράταξής του και ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις γι’ αυτό.

Τα δικά τους «λημέρια» όμως είχε και η πλειοψηφία των ηγετών που διαχειρίστηκαν την τύχη της Ελλάδας και την διαδοχή των κομμάτων τους, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1980, όπως μετέδιδαν οι εφημερίδες της εποχής και τα λιγοστά ηλεκτρονικά μέσα της εποχής, είχε επιλέξει τη Ρόδο και το αγαπημένο του σπορ, το γκολφ, πορκειμένου με διαύγεια και ανεπηρέαστη κρίση να παραδώσει το πρωθυπουργικό δαχτυλίδι στον Γεώργιο Ράλλη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου προτιμούσε την Κρήτη και την κοσμική κατά τα άλλα αγαπημένη του Ελούντα, η οποία λειτουργούσε ως ησυχαστήριο και τον βοηθούσε να λαμβάνει σοβαρές και κρίσιμες αποφάσεις. Μύθοι ή φήμες αντίστοιχα, πολλές φορές ήθελαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντί να φεύγει εκτός Αθηνών για να λαμβάνει τις αποφάσεις του, δημιουργούσε τις συνθήκες που ο ίδιος ήθελε, ακούγοντας την αγαπημένη του Ρίτα Σακελλαρίου, ενώ οι ίδιες φήμες υποστηρίζουν ότι το 1974, την απόφαση να μην φύγει από την Ελλάδα λόγω του χαμηλού ποσοστού που πήρε στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, χορεύοντας ένα βαρύ μοναχικό ζεϊμπέκικο στον Τσιτσάνη.

Αντιθέτως, ο «τεχνοκρατικός» και πρακτικός χαρακτήρας του Κώστα Σημίτη δεν αναζητούσε ιδιαίτερο περιβάλλον και συνθήκες για να πάρει σοβαρές αποφάσεις, αλλά αρκούσαν οι υπολογισμοί και τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει.

Ο Κώστας Καραμανλής από την πλευρά του χρέωθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους την αναποφασιστηκότητά, με αφορμή τα μέτρα που δεν πήρε, πριν «σκάσει» η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση τόπος περισυλλογής για τον πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ ήταν το Μαγγανάρι της Ίου, το οποίο γνώρισε στα νεανικά του χρόνια από τον θείο του, ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και έγινε και για τον ανιψιό ερημητήριο και καταφύγιο.

Για το Γιώργο Παπανδρέου από την άλλη, οι συνθήκες που ακολούθησαν μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ίσως ήταν τόσο ασφυκτικές που δεν του επέτρεψαν να αποκτήσει προτιμήσεις για το που και πως θα ελάμβανε αποφάσεις. Το βέβαιο πάντως είναι, ότι διέξοδο για τον πρώην πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ αποτελούσε πάντα η γυμναστική και τα σπορ.

Ασφυκτικές και οι συνθήκες που κλήθηκε να διαχειριστεί άμεσα και αποτελεσματικά και ο Αντώνης Σαμαράς με αποτέλεσμα κατά την πρωθυπουργική του θητεία να αναγκάζεται να λαμβάνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις- που ήταν και πολλές- κάπου μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών. Η ιδιαίτερη πατρίδα του πάντως, η Πύλος, πάντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον πρώην πρωθυπουργό.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδείξει ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται κυρίως εντός Αττικής και στο ησυχαστήριό του στο Σούνιο, όμως αρκετές φορές μία επίσκεψη στο χωριό του στην Άρτα μπορεί να λειτουργούσε καθοριστικά.

Σε κάθε περίπτωση «Κυριακή κοντή γιορτή» και αυτή η γιορτή της Δημοκρατίας, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τη διεξαγωγή των εκλογών, δε θα αργήσει να έρθει, καθώς σε λίγες μέρες νομοτελειακά μπαίνουμε στο 2023, που είναι η συνταγματικά καθορισμένη εκλογική χρονιά.​

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith