Τσαβούσογλου: Στις δύσκολες μέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες

dendias2.jpg

Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ, είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Ησημερινή παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει την συμπαράσταση και την αλληλευγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους πολίτες. η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησε αμέσως με τις τουρκικές αρχες και δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια.

Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε: «Η Ελλάδα έστειλε αμέσως σωστικά συνεργεία και υλική βοήθεια. Ένας άλλος φίλος από την Ελλάδα, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ήρθε κι αυτός και επισκέφτηκε την περιοχή μας. Πριν από λίγο επισκεφθήκαμε με τον Νίκο Δένδια την αποστολή της ΕΜΑΚ, βρισκονται εδώ 7 ημέρες και εργάζονται όλο το 24ωρο. Τους ευχαριστούμε για τις υπεράνθρωποες προσπάθειες που καταβάλλουν.
https://twitter.com/i/broadcasts/1kvJpmdndkbxE

Είδαμε ότι μετά από κάθε διάσωση ανθρώπινης ζωής δεν χαίρονταν μόνο οι έλληνες διασώστες αλλά και όλοι οι έλληνες.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες στις δύκολες μέρες. Και το 1999 είχαν πληγεί και οι δύο χώρες από σεισμούς. Εγώ τότε δεν ήμουν πολιτκός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή στο περιοδικό Time που έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο στις δυσκολες ώρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμη έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

Αυτό που είχα γράψει τότε ως πολίτης, το λέω και τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου» είπε και συνέχισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έδειξαν τις δύσκολες αυτές μέρες» συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: «Θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και προς την τουρκική κυβέρνηση τα πιο θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ελληνικού λαού.

Θα ηθελα επίσης να ευχαριστησω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα πολύ θερμά λόγια για τις προσπάθειες των ελλήνων διασωστών και τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδώ.

Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους ελληνες διασώστες και για τις παρα πολλες ζωές που σώθηκαν από τους ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυστριακούς και ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων. Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ.

Έχω εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ. Προσυπογράφω απόλυτως αυτό που είπε ο Μεβλούτ δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Πηγή: skai.gr

zenith