Τσαβούσογλου: Εκνευρισμός και απογοήτευση μετά την συνάντηση με Μπλίνκεν

tsabou

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα και οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα»

Εκνευρισμένος και απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στην Ουάσινγκτον, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται να πήρε καμία ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους της Ουάσινγκτον για τα F-16.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως «η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με αμερικανικά όπλα και οι ΗΠΑ δεν λένε τίποτα» και πως «ο Μενέντεζ και κάποιοι άλλοι επιχειρούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16».

Ο Τσαβούσογλου έδειξε τη δυσαρέσκειά του και για τις εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Haber Global: «Υπάρχουν ενδείξεις πως έχει αλλάξει η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα. Αν και το τελευταίο διάστημα επιχείρησαν με κάποιες δηλώσεις τους να κρατήσυν κάποιες ισορροπίες, στην πράξη βλέπουμε πως έχει χαλάσει αυτή η ισορροπία. Εγώ αυτό δεν το λέω μόνο για κάποιες δηλώσεις του Μενέντεζ και κάποιων άλλων που προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Εδώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών και αυτό συμβαίνει με τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρούν οι ΗΠΑ και στο ζήτημα αυτό δεν υπήρξε κάποια ένσταση των ΗΠΑ. Δεν είπαν ‘δεν μπορείς να το κάνεις αυτό’. Επίσης, η Ελλάδα δηλώνει πως οι εννέα βάσεις (των ΗΠΑ) είναι για να υπάρχει εξισορρόπηση απέναντι στην Τουρκία και απο τις ΗΠΑ δεν είδαμε κάποια δήλωση που να διαψεύδει αυτό».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ακόμη δήλωσε: «O κ. Μπλίνκεν σήμερα μας δήλωσε πως ‘διατηρούμε την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών και κρατούμε ισορροπημένη στάση’».

Σε άλλο σημείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «δεν θα κάνουν στην Τουρκία ό,τι θέλουν, επειδή θέλουν να μας πουλήσουν F-16» και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες και προκαλεί με την στήριξη των ΗΠΑ».

Πιέσεις στην Τουρκία για να δεχθεί την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας με πιθανότητα πώλησης F-16


Ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Τους είπαμε πως κάθε υποστήριξη που δίνουν στην Ελλάδα σημαίνει τη συνέχιση της προκλητικής πολιτικής της Ελλάδας και δώσαμε παραδείγματα για τις προβοκάτσιες της Ελλάδας όπως το κλείδωμα στα ραντάρ των μαχητικών μας που πετούσαν στα πλαίσια της δράσης του ΝΑΤΟ με τους S-300

» Τώρα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ αλλά ίσως ακουστούν κι άλλες φωνές. Στις προσπάθειες παρεμπόδισης της πώλησης και τα βήματα που κάνουν αν η διοίκηση των ΗΠΑ δείξει αποφασιστικότητα, το ζήτημα θα λυθεί. Η διοίκηση μην ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο ή κάπου αλλού. Όπως δεν δεχόμαστε να μας δέσουν χειροποδαρα και δεν γίνονται δουλειές με την λογική πως ‘με την πώληση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους θα κάνουμε στην Τουρκία ο,τι θέλουμε.. Κι εχθροί και φίλοι είδαν πως τα πράγματα δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

» Όλοι δηλώνουν πως η επιτάχυνση της διαδικασίας της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικές επιπτώσεις στο Κογκρέσο στο ζήτημα των F-16 κι ας μην έχουν καμία σχέση τα θέματα αυτά. Kι εμείς λέμε πως αυτά τα δυο θέματα δεν θα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους».

Πηγή: skai.gr

zenith