Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 23.000 οι νεκροί – Οργή για τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι

quake3 m

Εξαντλούνται και οι τελευταίες ελπίδες στα συντρίμμια των περιοχών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ενώ την ίδια ώρα αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα για την αιτία κατάρρευσης σύγχρονων κτιρίων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί από τον φονικότερο σεισμό της τελευταίας εικοσαετίας στην περιοχή, ξεπερνούν τους 23.700 στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Χθες τα σωστικά συνεργεία πραγματοποίησαν σειρά δραματικών διασώσεων στην Τουρκία εν μέσω δριμέος ψύχους.

Ξεχειλίζει η οργή

Την ίδια ώρα, η οργή των πολιτών ξεχειλίζει στη θέα των ισοπεδωμένων πολυκατοικιών. Πολλές από αυτές είναι νεόδμητες, γεγονός που προκαλέι ερωτήματα γιατί αυτή η φυσική καταστροφή, για την οποία η Τουρκία υποτίθεται ότι προετοιμαζόταν για πάνω από 20 χρόνια, προκάλεσε τέτοιες ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα κτίρια με τις σύγχρονες μεθόδους κατασκευής θα έπρεπε να αντέξουν σεισμούς αυτής της έντασης και οι αντισεισμικοί κανονισμοί μετά τις προηγούμενες καταστροφές στη χώρα θεωρητικά θα έπρεπε να διασφαλίζουν την αντοχή των κατασκευών.

Όπως σημειώνει το BBC, η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία χορήγησε κατά διαστήματα «κατασκευαστικές αμνηστίες» -η τελευταία το 2018- εξαιρώντας στην πράξη από την καταβολή προστίμου κτίρια που ανεγέρθηκαν χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το 2018 περισσότερα από τα μισά από κτίρια της Τουρκίας είχαν κτιστεί κατά παράβαση των οικοδομικών κανονισμών.

real.gr

zenith