Τουρκία: Οι ΗΠΑ δίνουν F-35 στην Ελλάδα και δυσκολεύονται να μας δώσουν τα F-16

f16 2048x1394

Η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας -με την απόκτηση των γαλλικών Rafale, την αναβάθμιση των F-16 και την απόκτηση των F-35- είναι το θέμα που απασχολεί εκ νέου τους αναλυτές στην Τουρκία, μετά το σοκ που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Σχολιαστές σημείωναν πως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι ότι «με την απόκτηση των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο».

Τα σχόλια γίνονται ενώ χθες έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη βοήθεια του Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για να προμηθευτεί η Τουρκία το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Γάλλου προέδρου στο τουρκικό αίτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε: «Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35. Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale; Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνη.

REAL.GR

zenith