Το ΠΑΣΟΚ «πληρώνει» την υπόθεση της Εύας Καϊλή

androulakis1

Η υπόθεση της Εύας Καϊλή φαίνεται ότι ανακατεύει την τράπουλα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και δημιουργεί αξιοσημείωτα προβλήματα πίεσης στην εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ

Παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να αποτινάξει από πάνω του την υπόθεση της Εύας Καϊλή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φανερώνουν μια δυσαρέσκεια στην εκλογική δεξαμενή της Χαριλάου Τρικούπη η οποία συμπιέζει τα ποσοστά του κόμματος και οδηγεί σε μικρές – προσώρας – διαρροές και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τη ΝΔ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC για το Πρώτο Θέμα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,4%, (άνοδος 0,5%) έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ (άνοδος 0,6%), με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 8,1%. Η διαφορά δηλαδή πλησιάζει τα ποσοστά της ψαλίδας που είχαν τα δύο κόμματα στις εκλογές του 2019.

Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί 1,1%, ποσοστό που ενισχύει τη ΝΔ κατά 0,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%. Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 10,5%, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές η υπόθεση της Εύας Καϊλή ενδεχομένως να ξύπνησε συναισθήματα άλλων εποχών όταν παλαιότερα στελέχη του κόμματος είχαν εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα και είχαν πληγώσει του ψηφοφόρους του Κινήματος. Ταυτόχρονα, η σφοδρή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιον ότι και αυτή δημιουργεί προβλήματα συσπείρωσης στα μικρότερα κόμματα μεταξύ των οποίων και το ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο, με το 3,1% που συγκεντρώνει, περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 31,1% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ενώ αν αθροιστεί το ποσοστό της τάξης του 16,5% που θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, οι πολίτες που θέλουν στην εξουσία την κυβερνητική παράταξη ανέρχονται σε 47,6%.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες, με το 47,7% να έχει θετική γνώμη. Την ίδια ώρα θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 33,4%, προσπερνώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έπεσε στο 32,4% (σ.σ. από τον Μάρτιο έχει χάσει πάνω από 10%).

Όσον αφορά τα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες το 81,3% βάζει ως προτεραιότητα την ακρίβεια με 81,3%. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα με 41%, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας βρίσκονται στην 3η θέση με 37,2%.

Περισσότεροι, δε, από το 50% των Ελλήνων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στην Τουρκία (54,5%) και να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις (50,1%).

Οι πολίτες που απάντησαν στην δημοσκόπηση είπαν κατά πλειοψηφία πως οι εξελίξεις με την Εύα Καϊλή έχουν πρώτα επίπτωση για την Ελλάδα, και μετά για το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκε.

Πάντως το θέμα με την Εύα Καϊλή βρίσκεται μόλις ένατο ανάμεσα στα ζητήματα που «καίνε» τους πολίτες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απασχολεί κατά 22,2% ενώ το θέμα της Εύας Καϊλή συγκεντρώνει 9,5%. Οι παρακολουθήσεις βρίσκονται στο 16,2%. Το θέμα των υποκλοπών δηλαδή φαίνεται να απασχολεί αλλά όχι να επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ψήφο των πολιτών.

newsbomb.gr

zenith