Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα

tsipras 10 0.jpg

Κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα είναι δυο ξεχωριστές περιπτώσεις που πρέπει να συνεχίζουν να λειτουργούν επαρκώς χωρίς να υπάρξει κάποιο κενό.

Του Αντώνη Αντζολέτου
Μια ιστορική σελίδα έκλεισε για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Μέχρι χθες το νωρίς το μεσημέρι όλοι είχαν μείνει στο βράδυ της Κυριακής όπου μετά τη συντριπτική ήττα είχε δηλώσει «παρών» στις συνεδριακές διαδικασίες. Όταν ο πρόεδρος ενημέρωσε το πρωί της Πέμπτης τους στενούς του συνεργάτες του πως θα κάνει δηλώσεις στο Ζάππειο, στην Κουμουνδούρου «πάγωσαν» τα πάντα.

Κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Τις τρεις ημέρες που επέλεξε να μείνει μόνος του με την οικογένειά του στο εξοχικό του στο Σούνιο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζύγισε» τις εξελίξεις και αποφάσισε να αλλάξει τις αποφάσεις του προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση και να τρέξουν ομαλά οι εξελίξεις.

Το κλίμα στο κόμμα μετά τη δεύτερη ήττα δεν ήταν καθόλου καλό. Οι «Προεδρικοί» μιλούσαν συνεχώς για γρήγορες διαδικασίες πριν τις εκλογές για τις περιφέρειες και τους δήμους στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση αντιδρούσε επιθυμώντας το Συνέδριο και η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο ή στα τέλη του χρόνου προκειμένου να γίνει μια συζήτηση «ουσίας». Ακολούθησε η πρόταση του Δημήτρη Βίτσα για διαρχία, αλλά και ο έντονος τσακωμός του Δημήτρη Τζανακόπουλου με τον Πάνο Ρήγα που βάρυνε το κλίμα.

Στο Εκτελεστικό Γραφείο που προηγήθηκε της παραίτησης τίποτα από αυτά δεν συζητήθηκαν. Καμία πολιτική κουβέντα δεν έγινε με τα μέλη του οργάνου να προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Όλγα Γεροβασίλη, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτσης, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Νάσος Ηλιόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως συγκινησιακό με τα στελέχη να αναπολούν στιγμές τους από την πορεία τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αρχή της συζήτησης ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Κάποιες αποφάσεις τις παίρνεις με το μαξιλάρι σου. Δεν είναι προς διαβούλευση. Είναι μια αμετάκλητη απόφαση η αποχώρησή μου από την προεδρία», ανέφερε ο πρόεδρος με το που βρέθηκε μαζί με τους συνεργάτες του. Αρκετοί τον ρώτησαν γιατί επέλεξε να μην επικοινωνήσει με κανέναν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με άλλες πηγές ο πρώην επικεφαλής της Κουμουνδούρου απάντησε: «το σκέφτηκα τρεις ημέρες. Μέτρησα τι συμφέρει το κόμμα, την Αριστερά και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να διευκολυνθούν οι εξελίξεις», τους απάντησε. Δυο μέλη μόνο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», του μετέφεραν σε ήπιους τόνους τη διαφωνία τους με την απόφασή του.

Η επόμενη μέρα και οι πιθανοί «δελφίνοι»
Οι κινήσεις της επόμενης ημέρας δεν έχουν αποφασιστεί. Κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα είναι δυο ξεχωριστές περιπτώσεις που πρέπει να συνεχίζουν να λειτουργούν επαρκώς χωρίς να υπάρξει κάποιο κενό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το Σάββατο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να χαράξει τον οδικό άξονα διεξαγωγής του Συνεδρίου, αλλά και της εκλογής του προέδρου. Η πλειοψηφία θέλει όλα να τρέξουν γρήγορα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μη μείνει «ακέφαλος» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νέο καταστατικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος, όπως και η Κεντρική Επιτροπή.

Τη Δευτέρα μετά την ορκωμοσία των βουλευτών θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να επιλεγεί ο νέος προσωρινός επικεφαλής.

Επικρατέστερο πρόσωπο θεωρείται η Όλγα Γεροβασίλη λόγω της εμπειρίας της, αλλά και της θέσης της ως γραμματέας της Κ.Ο την προηγούμενη τετραετία.

Όσον αφορά την ονοματολογία για τους πιθανούς «δελφίνους» όλοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως είναι πολύ νωρίς ακόμα, αφού ούτε οι τάσεις έχουν ολοκληρώσει τις συσκέψεις τους ούτε τα όργανα έχουν συγκληθεί. Και κανείς επίσης δεν έχει βγει μπροστά.

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει το πολύ σε 10 ημέρες από σήμερα.

Η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται ως ένα από τα φαβορί στην κούρσα της διαδοχής, ενώ πολύ έντονα έχει ακουστεί και το όνομα του Αλέξη Χαρίτση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φερόταν να είναι πιθανός υποψήφιος αν ο Αλέξης Τσίπρας έδινε το παρών.

Όχι ως εσωκομματικός αντίπαλος και διεκδικητής της ηγεσίας, αλλά κυρίως για να υπάρχει ακόμα ένας υποψήφιος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν και θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει τις κινήσεις του.

Η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά και ο Παύλος Πολάκης είναι ακόμα τρία πρόσωπα, για τα οποία στελέχη στην Κουμουνδούρου, πιστεύουν πως μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα.

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith