Το μυστικό της πίτας από την κυρία Αμαλία στον μικρό οικισμό Κατούσι στο νομό της Καρδίτσας

222

Στον μικρό οικισμό Κατούσι στο νομό της Καρδίτσας, αντηχούν ακόμη οι ιστορίες της παράδοσης και της αλληλοβοήθειας. Εκεί, συναντήσαμε την κυρία Αμαλία, μια γυναίκα που αγαπά και νιώθει υπερήφανη για τον τόπο της.

Η κυρία Αμαλία μας υποδέχτηκε με χαμόγελο στο παραδοσιακό της σπίτι. Μας έδειξε πώς φτιάχνουν τον πλαστό, ένα φαγητό που αποτελείται από τα απλούστερα υλικά που μπορείς να βρεις στον κήπο. Είναι ένα φαγητό που υπήρξε βασική τροφή σε παλιότερες εποχές, όταν η πείνα πολλές φορές κυριαρχούσε.

zenith

Η κυρία Αμαλία μας μίλησε για την παλιά εποχή, όταν το χωριό ήταν πιο φιλόξενο και οι άνθρωποι που περνούσαν από τον τόπο αυτό πάντα προσφέρονταν ένα πιάτο πλαστό για το δρόμο. Εκείνη την εποχή, τα αυτοκίνητα ήταν σπάνια, και η αλληλοβοήθεια ήταν αυτονόητη.

Η κυρία Αμαλία μας μετέφερε τις αναμνήσεις από την πείνα και τη φτώχεια της εποχής εκείνης, αλλά τόνισε ότι τότε οι άνθρωποι ήταν πιο αγαπημένοι μεταξύ τους και υποστηρίζονταν. Ήταν εποχές που η κοινότητα ενώνονταν γύρω από τον κοινό σκοπό της επιβίωσης και της αλληλοβοήθειας, και αυτή η πνευματική αξία παραμένει ζωντανή στο Κατούσι.

Σήμερα, οι συνταγές και οι ιστορίες της κυρίας Αμαλίας μας θυμίζουν τη σημασία της διατήρησης των παραδόσεων και της κοινοτικής αλληλεγγύης. Ο πλαστός, αυτό το απλό φαγητό από τον κήπο, συνεχίζει να ενώνει ανθρώπους και να μας υπενθυμίζει ότι η αγάπη και η φιλοξενία παραμένουν αξίες που διαχέονται από γενιά σε γενιά σε αυτό το υπέροχο ορεινό χωριό της Ελλάδας.

Greek Village Lifegooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith