To Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για το θάνατο 50χρονης στο Μεσολόγγι

ergatiko

Για τον τραγικό θάνατο της 50χρονης εργαζόμενης που διαμελίστηκε σε μηχανή κοπής κρέατος στο Μεσολόγγι.
Το Ε.Κ.Α. εκφράζει τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης συναδέλφισσας Άννας, που με τραγικό θάνατο έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής 29/9/2023 στη μάχη για το μεροκάματο.Η 50χρονη συναδέλφισσα, πήγε να καθαρίσει μηχανή που κόβει κρέας και κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, αρχικά εγκλωβίστηκε το κεφάλι της, ενώ στη συνέχεια διαμελίστηκε μπροστά στα μάτια της νεαρής κόρης της, που εργαζόταν μαζί της.Δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ ανασφάλιστη και καθάριζε μαγαζιά για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.«Στις 9μ.μ. την πήραν να πάει για δουλειά και στις 10 ήρθε το μαντάτο, ανέφερε η μητέρα της».
Το εργατικό ατύχημα που έγινε μία μέρα μετά την πανελλαδική απεργίατης 21/9, το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα δηλαδή με τον 25χρονο συνάδελφο οικοδόμο στο Αγρίνιο στις 22/9,(που για αυτό πραγματοποιήθηκε και συλλαλητήριο),αλλά και τοχθεσινό φρικτό εργατικό ατύχημα στο Μεσολόγγι,φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο και επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο, τα ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Προειδοποιούμε και στέλνουμε μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε ο ένας τον άλλο να τσακιζόμαστε, να χάνουμε τη ζωή μας.
ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Ας μας πει ο κ. Γεωργιάδης , υπουργός εργασίας, που στις 21 Σεπτεμβρίου, που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν απεργώντας ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα , από το βήμα της Βουλής, με παραλήρημα καυχιόταν ότι το νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό, γιατί γίνονται τόσα πολλά εργατικά «εργοδοτικά» εγκλήματα τώρα, με 8 ώρες εργασίας; Με 13 ώρες που προβλέπει το νομοσχέδιο πόσα θα γίνονται ; Για τους σκοτωμένους εργάτες και εργάτριες έχει κάτι να πει;
Θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής τους ή θα μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε κάτεργα; Θα μας εξηγήσει τι πιστεύει πως θα γίνει στους χώρους δουλειάς τώρα που επιβάλλεται η 13ωρη εργασία, καταργείται το 8ωρο και το 5νθήμερο, όπως ακριβώς απαιτούσαν εδώ και χρόνια οι μεγαλοεργοδότες;
Η κυβέρνηση με τους μεγαλοεργοδότες φέρνουν το βάρος της ευθύνης για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι δουλειάς των εργαζομένων.(Δουλειά από το πρωί ως το βράδυ,ανασφάλιστοι και περιπλανόμενοι εργασιακά από εδώ κι από εκεί, να συμπληρώσουμε εισόδημα, όπως συνέβη και με τη συναδέλφισσα Άννα.)
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση, με αυτό το αντεργατικό πλαίσιο, την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς “να σφυρίζουν αδιάφορα” και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα μετά τα εγκλήματα, θα οξυνθεί.
Γι΄ αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε καμιά προστασία από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε στην κυριολεξία τη ζωή μας και με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε τους όρους ασφάλειας και υγείας στους τόπους δουλειάς.
Απαιτούμε:
► άμεσα να διαλευκανθεί το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν .
►την άμεση διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και σωματικής ακεραιότητας, με ευθύνη της εργοδοσίαςκαι του κράτους.
Απαιτούμε για πολλοστή φορά:
• Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δηλαδή του κράτους (ΣΕΠΕ), με μόνιμο προσωπικό από έμπειρους επιθεωρητές, και να έχουν πλήρεις αρμοδιότητες , που δυστυχώς η κυβέρνηση τις έχει αφαιρέσει.
• Να προσληφθούν Επιθεωρητές Εργασίας και να ενισχυθούν με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
• Να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς .
• Να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, να ενταχθούν στα σωματεία, να παλέψουμε για σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Έλληνες και ξένοι, να κάνουμε δική μας υπόθεση το να μην ξαναθρηνήσουμε άλλους συναδέλφους στον αγώνα που κάνουμε για την επιβίωσή μας.

zenith

Αγρίνιο 30/9/2023
Το Δ.Σ.googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith