Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35

f35

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 υπεγράφη και αναμένεται να σταλεί εντός των επόμενων ωρών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το εν λόγω αίτημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35.

Η Αθήνα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Μαϊου κατά τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ευθέως την ελληνική επιθυμία και ελπίδα να συμμετάσχει η χώρα μας στο πρόγραμμα των F-35.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν το επίσημο αίτημα λέγοντας ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Άμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ έρχεται με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «παζάρι» του με τον Τζο Μπάιντεν ανάμεσα στα ανταλλάγματα που πήρε για να άρει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, ήταν η πλήρης υποστήριξη των ΗΠΑ στα «σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ» τόνισε η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ωστόσο αυτή η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο.

real.gr

zenith