Το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών στο Αγρίνιο

dsc04220

Εξήντα πέντε Σύλλογοι και 1000 χορευτές από όλη την χώρα γοήτευσαν με τη μουσική και το χορό τους και κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της παράδοσής τους σε μια μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, της παράδοσης, της μνήμης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων από τον Αντιδήμαρχο Αγρινίου Β. Φωτάκη και εκπροσώπους συλλόγων.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η πατινάδα, η μεγάλη παρέλαση όλων των συγκροτημάτων κατά μήκος της οδού Παπαστράτου που κατέληξε στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου, όπου έγινε παραδοσιακό γλέντι, με χορούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία.
Ο πρόεδρος της ΟΠΣΕΑντώνης Οραήλογλου τίμησε τον Δήμαρχο Αγρινίου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση του 5ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου παρέλαβε το λάβαρο του 5ου Ανταμώματος:
«Στην πόλη μας αντάμωσαν η περηφάνεια, η εθνική αξιοπρέπεια, η ψυχή του προσφυγικού Ελληνισμού!Όλες οι αρχές και οι αξίες που σμίλευσαν και γαλούχησαν
γενιές υπερήφανων απογόνων ενός πλούσιου πολιτισμού. Όλοι εμείς είμαστε ευγνώμονες
για την κουλτούρα, την ιστορία, τις γεύσεις, τις αναμνήσεις που φέρατε και μοιραστήκατε μαζί μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το μαζικό έγκλημα παραμένει ατιμώρητο και, στη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα, παραμένει ζωντανό το αίτημα για δικαιοσύνη και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα στον προσφυγικό Ελληνισμό που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει. Θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος για την πρωτοβουλία. Ξεχωριστά, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, Ανδριάννα Γκούρλια και τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου για το εξαίρετο αποτέλεσμα της διοργάνωσης. Εύχομαι πάντα ν΄ ανταμώνουμε και να ζούμε το μεγαλείο
του σπουδαίου πολιτισμού σας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.
dsc03921
Την Κυριακή 30 Ιουνίου, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου από την Αντιδήμαρχο Γεωργία Μπόκα και συλλόγους των Σερρών.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ.
dsc04407

dsc04214

dsc04196

dsc04297 (1)

dsc04240

dsc04237

dsc04183

dsc03865

dsc03887

dsc03933

dsc04174 (1)googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith