Τι αλλάζει σε συντάξεις αναπηρίας, χηρείας και επιδόματα ανασφάλιστων
Από τις αυξήσεις που θα δεχθούν οι συντάξεις από το 2023 επωφελούνται και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών που λαμβάνουν αναπηρικές, αγροτικές, χηρείας και επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αρχίσουν να δίνονται από τα τέλη Ιανουαρίου 2023, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου.
Όπως έχει διευκρινιστεί το ύψος τους θα προσδιοριστεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου και αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης.
Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις αυξήσεις στις συντάξεις της τάξεως του 7,5-8% μίλησε την Πέμπτη και ο Πάνος Tσακλόγλου, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα δίνονται με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού.
Πώς επηρεάζονται οι ειδικές κατηγορίες
Συντάξεις αναπηρίας:
Με προϋπόθεση μια αύξηση κατά 7,5%, οι νέες συντάξεις αναπηρίας θα διαμορφωθούν ως εξής:
Αναπηρικό ποσοστό από 80% και άνω à Το 2023 θα λάβουν 413 ευρώ
Αναπηρικό ποσοστό 67%-79,99% à Το 2023 θα λάβουν 310 ευρώ
Αναπηρικό ποσοστό 50%-66,99% à Το 2023 θα λάβουν 206,5 ευρώ
Αναπηρικό ποσοστό έως 49,99% à Το 2023 θα λάβουν 165 ευρώ
Συντάξεις χηρείας:
Για τις νέες συντάξεις χηρείας λόγω θανάτου προβλέπεται πως για ασφάλιση μικρότερη των 20 ετών, το ποσό μειώνεται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται της 20ετίας, με κατώτατο όριο στα 360 ευρώ.
Σημειώνεται πως το συνολικό ποσό της σύνταξης χηρείας δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ.
Αγροτικές συντάξεις:
Το ποσό της βασικής σύνταξης του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ορίζεται σε 360 ευρώ και αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου και εφεξής. Με προϋπόθεση μια αύξηση κατά 7,5%, από την αρχή της επόμενης χρονιάς οι αγροτικές συντάξεις θα φτάσουν στα 387 ευρώ.
Συντάξεις υψηλοσυνταξιούχων ή πολυσυνταξιούχων:
Με προϋπόθεση μια αύξηση κατά 7,5%, η σύνταξη θα προσδιοριστεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου. Το άθροισμα αυτών των δύο μεγεθών θα διαιρεθεί δια δυο, και αυτό θα είναι το ύψος της αύξησης.
Σημειώνεται πως υπάρχει πλαφόν στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ήτοι στα 4.608 ευρώ σήμερα και στα 4.932 ευρώ από τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, αλλαγές θα παρουσιάσουν:
Οι συντάξεις – επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι οποίες από 360 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθούν στα 387 ευρώ.
Οι εθνικές συντάξεις των ομογενών, καθώς η πλήρης εθνική σύνταξη ομογενών (384 ευρώ) χορηγείται μόνο σε όσους έχουν 30 έτη νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με αφετηρία το 1992. Μετά την αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 413 ευρώ, θα αυξηθούν και οι συντάξεις των ομογενών.
Οι προσωρινές συντάξεις, οι οποίες εξαρτώνται από το ύψος της εθνικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης.
Ξεκινά η ενιαιοποίηση των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας
Επέρχεται μείωση του ποσοστού αναπηρίας, από 67% σε 50%, για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με όσα ισχύουν για τους ασφαλισμένους των υπόλοιπων πρώην Ταμείων. Καταργούνται όλες οι επιμέρους συνταξιοδοτικές διατάξεις των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ για τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο, και δημιουργείται ένα ενιαίο πλαίσιο για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Παύει η διάκριση σε «παλαιούς» και «νέους» ασφαλισμένους του ν. 2084/1992. Μάλιστα για πρώτη φορά, στις ίδιες διατάξεις, ορίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2025 ο τ. ΟΓΑ θα υπαχθεί και εκείνος πλήρως στο ενιαίο αυτό πλαίσιο ως προς την αναπηρία.
Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας .Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποτελούν ουσιαστικό βήμα για την ενοποίηση των κανόνων χορήγησης παροχών σε όλα τα Άτομα με Αναπηρία που υπάγονται στον ΕΦΚΑ και οδηγούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής αναπηρικών συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό πλαίσιο προστασίας των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται υπό εξέταση, με στόχο τη διόρθωση στρεβλώσεων, την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την αποκατάσταση αδικιών που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση των κανόνων των πρώην Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Για το θέμα αυτό έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας με συμμετοχή και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).
cnn.gr