Θεοφάνεια: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας

theofaneia

Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιείται σήμερα η μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, τα Θεοφάνεια – Πλήθος κόσμου σε ναούς, λιμάνια, ποταμούς και λίμνες για τον Αγιασμό των Υδάτων.

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα θρησκευτική κατάνυξη γιορτάζονται σήμερα σε όλη τη χώρα τα «Θεοφάνεια» και ο Αγιασμός των υδάτων. Πλήθος κόσμου σηραίει από νωρίς το πρωί στους ναούς όλης της χώρας ενώ με την ορθή μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθεί και ο αγιασμός των υδάτων σε πόλεις και χωριά της επικράτειας.

Σήμερα, ημέρα των Θεοφανείων, αγιάζονται τα ύδατα με τον ιερέα να ρίχνει τον Σταυρό σε θαλάσσιο χώρο λιμανιών, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Χριστιανοί Ορθόδοξοι βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των πολιτών. Καμπάνες και σειρήνες πλοίων ηχούν χαρμόσυνα. Στη συνέχεια οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική, ο αγιασμός των υδάτων και η επίσημη κατάδυση καθιερώθηκε το 1900 στον Πειραιά ενώ και άλλες περιοχές και νομοί της Ελλάδας ακολουθούν την παράδοση του εορτασμού.

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια
Τα «Θεοφάνεια» που λέγονται επίσης, «Επιφάνια» και «Φώτα». είναι μια μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα «Θεοφάνεια» προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων
Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων:

Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.
Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Η εκδήλωση αυτή στη χώρα μας έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής.

Πού θα παραστεί πολιτική ηγεσία στα Θεοφάνεια
Τις περιοχές και τα σημεία που θα επισκεφτεί η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία κατά την εορτή των Θεοφανείων, ανακοινώθηκαν από τα επιτελεία τους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα παραστεί στην Τελετή Αγιασμού των Υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανείων στη Λήμνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ανήμερα των Θεοφανείων στην ακριτική Γαύδο στην πρώτη παρουσία για πρωθυπουργό μετά από 26 χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, για τον εορτασμό των Θεοφανείων θα παρευρεθεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Πειραιά στην αποβάθρα που βρίσκεται μπροστά από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα.

Στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Τουρκίας και εν συνεχεία, στον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο θα παραστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Newsbomb.gr

zenith