Θάνος Μωραΐτης: «Τεράστια η ανάγκη μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους Σχολικούς Τροχονόμους

Ερώτηση προς τους κ. ΥπουργούςΕσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, καθώς και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεωνκατέθεσε χτες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Μωραΐτης, μαζί με άλλους 35 βουλευτές του κόμματος, αναφορικά με την ανάγκη μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους Σχολικούς Τροχονόμους.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησης, η λειτουργία του θεσμού του Σχολικού Τροχονόμου βασίζεται στην εργασία 2.000 ατόμων, η οποία, μάλιστα, τελείται υπό καθεστώς υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «εθελοντική».Σύμφωνα, δε, με την ισχύουσα νομοθεσία «οι εθελοντές σχολικοί τροχονόμοι δεν ασφαλίζονται σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίοδο ατυχήματος». Παράλληλα, «η μηνιαία αποζημίωση που λαμβάνουν αγγίζει μόλις τα 176 ευρώ (με την υπ’ αριθμ. 47455/16-8-2007 [1734 Β’] κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων), κάτω από το κάλυμμα ενός επιδόματος μετακίνησης».

Ο κ. Μωραΐτης τονίζει ότι, «αυτή η αποζημίωση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται ούτε στην προσφορά ούτε και στους κινδύνους που ενέχει το επάγγελμά τους, ενώ η αδυναμία να ασφαλιστούν αποτελεί κατάφωρη αδικία για ένα λειτούργημα που ενέχει πολλούς κινδύνους τραυματισμού».

Ο κ. Μωραΐτης δήλωσε:

«Η παρουσία των Σχολικών Τροχονόμων είναι απαραίτητη για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας από και προς το σχολείο, δεδομένης της έλλειψης οδικής παιδείας που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και της επερχόμενης επέκτασης του σχολικού ωραρίου έως τις 5:30 μμ. Η παρεχόμενη εθελοντική εργασία δημιουργεί διάφορα προβλήματα, με κυριότερο την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των Σχολικών Τροχονόμων σε περιπτώσεις ατυχημάτων, κατά τις ώρες εργασίας τους.
Είναι νευραλγικής σημασίας η θεσμική αναγνώριση και κατοχύρωση της εργασίας τους, άρα και η τακτική μισθολογική και ασφαλιστική προστασία τους.
Διεκδικούν το αυτονόητο και τα αιτήματά τους είναι παραπάνω από δίκαια. Πρέπει να εισακουστούν».
Βάσει των παραπάνω, ρωτά τους κ. Υπουργούς εάν:
– Προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης 4 ωρών ημερησίως εντός των σχολικών μονάδων (πχ φύλακες, επιστάτες, τραπεζοκόμοι κ.α.) και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
– Προτίθενται να αναγνωρίσουν τα χρόνια από το 1997 σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης.
– Προτίθενται να αναγνωρίσουν τα χρόνια από το 2000-2017, όπου οι σχολικοί τροχονόμοι κάλυπταν 4ωρη εργασία, εφόσον πήγαιναν τέσσερις φορές τη μέρα, με ωράριο.
Ακολουθεί η πλήρης Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:
Αθήνα, 14 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς

Προς τους Υπουργούς:
Εσωτερικώνgooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith