Θ. Παπαθανάσης: Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται

papathanashs

Ομιλία του βουλευτή Θανάση Παπαθανάση στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο Σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Παπαθανάσης τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Θα αλλάξουμε πλήρως την κρατούσα ιδεολογική ώσμωση του ελληνικού δημοσίου γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία, ένα κράτος που εξελίσσεται από τον ανταγωνισμό και επιβραβεύει τον καλύτερο.»

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα, εδώ, ενώπιον του ελληνικού λαού προκειμένου να συζητήσουμε και να κυρώσουμε ένα νομοσχέδιο, στο οποίο θα έπρεπε επί της Αρχής όλοι να συμφωνούμε. Γιατί αποτελεί μία προσπάθεια εξορθολογισμού της Δημόσιας διοίκησης με κριτήρια αξιοκρατίας και στόχο τη χρηστή διοίκηση. Την έννοια, η οποία αποτελεί και Συνταγματική Αρχή που δεσμεύει και διατρέχει την άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα κλιμάκια της, από την τοπική επαφή με τον πολίτη έως την Κεντρική Κυβέρνηση. Και είναι πραγματικά απογοητευτικό κόμματα που θέλουν να είναι κόμματα εξουσίας ή έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν να ανακαλύπτουν διαδικαστικά ζητήματα και να υπεκφεύγουν επί της ουσίας και της αρχής του νομοσχεδίου κινούμενα αποκλειστικά και μόνο από αντιπολιτευτική διάθεση και μικροπολιτική λογική! Εδώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Ναό της Δημοκρατίας βρισκόμαστε για να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να κάνουμε τομές που έχει ανάγκη η κοινωνία και απαιτούν οι πολίτες. Τα πράγματα είναι απλά. Έχουμε να συγκρίνουμε εν τοις πράγμασι μια κατάσταση διαχρονική και προτεραία με ΑΥΤΗ που θα διαμορφωθεί από το νομοσχέδιο αυτό και εντεύθεν, αλλάζοντας ουσιαστικά το τοπίο στον Τρόπο Επιλογής των προσώπων που θα ηγούνται Οργανισμών που παράγουν κυβερνητική διοικητική δραστηριότητα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κα), αλλά και γι ´ αυτούς με εξειδικευμένη ή τοπική δραστηριότητα.

Κατ’ αρχάς, στο σχέδιο νόμου που έχουμε μπροστά μας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Διοίκησης μία πρώτη κατηγοριοποίηση του συνόλου των φορέων. Στόχος να ομαδοποιηθούν αναλογικά με το είδος των αρμοδιοτήτων τους. Δεν θα ακολουθείται πια η ίδια διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε μια πόλη για τη βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και του ΑΣΕΠ. Επιπλέον, οι αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα (on-off) προσόντα (π.χ. πτυχίο και εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο δραστηριότητας του φορέα ή την άσκηση διοίκησης) από τη μία και με τα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων) από την άλλη, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζεται η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων. Σημειωτέον ότι τα τεστ αυτά αξιολογούν ικανότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με συγκεκριμένες εμπειρίες ή γνώσεις και χρησιμοποιούνται στον δημόσιο τομέα σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς) και διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), καθώς και από μεγάλες εταιρείες διεθνώς και στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση). Το αναφέρω ενδεικτικά, εδώ, διότι ακούστηκε και η μομφή ότι δεν προβλέπεται ο αριθμός των θέσεων, ότι το είδος αυτών (πχ Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, κλπ.) αποτελεί ένα μειοψηφικό κομμάτι του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται και υπηρετούν τους φορείς και άλλες παρόμοιες έωλες αναφορές Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καθησυχάσω τους συνάδελφους της αντιπολίτευσης ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης δεν σταματάει εδώ αλλά συνεχίζεται! Θα αλλάξουμε πλήρως την κρατούσα ιδεολογική ώσμωση του ελληνικού δημοσίου γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία, ένα κράτος που εξελίσσεται από τον ανταγωνισμό και επιβραβεύει τον καλύτερο. Παραμένουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και στο Όραμα του Πρωθυπουργού για αξιολόγηση και αξιοκρατία παντού! Οι αλλαγές γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλάζοντάς το ύφος και τον τρόπο λειτουργίας της εντάσσοντας διαρκώς περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για περισσότερη διαφάνεια, αξιοκρατία και έλεγχο αποτελεσματικότητας.

Με μικρά και σταθερά βήματα έρχονται οι Μεγάλες Αλλαγές και αυτό ακριβώς ισχύει γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Το ΑΣΕΠ ενισχύει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Μέλη του ΑΣΕΠ προεδρεύουν των Επιτροπών Επιλογής Στελεχών για φορείς πανελλαδικής εμβέλειας και νοσοκομεία, ενώ για τους φορείς με περιορισμένη γεωγραφική εμβέλεια διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος από το ΑΣΕΠ. Θεσμοθετούνται κοινές διαδικασίες επιλογής ανά ομάδα φορέων του Δημοσίου Τομέα με δίκαια και διαφανή κριτήρια. Παράλληλα, αυξάνεται η διάρκεια της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, ώστε να έχουν ικανότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του έργου τους και να είναι εναρμονισμένες με τις κοινοβουλευτικές θητείες. Θεσπίζονται ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων και ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους με συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης. Οι διοικήσεις των φορέων υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο Υπουργό στην αρχή της θητείας τους. Οι διοικήσεις αξιολογούνται σε ετήσια βάση και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, υπάρχει δυνατότητα επιβράβευσης (bonus παραγωγικότητας) ή παύσης με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού κατόπιν υποβολής σχετικού φακέλου τεκμηρίωσης στην Προεδρία της Κυβέρνησης, διασφαλίζοντας τη λογοδοσία.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πάρει μία λαϊκή εντολή, η οποία είναι και πολύ νωπή και η οποία μας επιβάλλει να αγωνιστούμε ώστε να ανατρέψουμε καθετί σαθρό, αναχρονιστικό και επιβαρυντικό για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους ακόμη κι αν αυτό δεν είναι μόνο πρόσωπα ή διαδικασίες αλλά νοοτροπίες. Σε αυτό θα κριθούμε και γι’ αυτό το σκοπό θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό!

Σας ευχαριστώ πολύ!



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith