Τέμπη: Μύλος με την αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ

τεμπι12

Η υπόθεση της αναρρωτικής άδειας που πήρε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ στη Λάρισα μετά την τραγωδία στα Τέμπη με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής 57 ανθρώπων, έχει εξελιχθεί σε γρίφο με πολλά σκοτεινά σημεία και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ πήρε αναρρωτική άδεια για ένα μήνα στην 1η Μαρτίου 2023 μια μέρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη (28.2.2023). Ο επιθεωρητής φέρεται μάλιστα να είχε πάει στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη λίγο μετά το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Το στέλεχος του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνο για το σταθμαρχείο Λάρισας και έβγαζε και τις βάρδιες των σταθμαρχών (εκείνος είχε βγάλει την μοιραία βάρδια του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας), είχε περιγράψει στον «Ταχυδρόμο» τις σοκαριστικές εικόνες που αντίκρισε, ελάχιστο χρόνο μετά τη σύγκρουση των δυο τρένων.
«Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγες ώρες θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών. Αυτό που βλέπουμε δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Παντού υπάρχουν συντρίμμια. Τα μπροστινά βαγόνια έχουν σχεδόν πολτοποιηθεί. Τόσα χρόνια στον σιδηρόδρομο δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση», είπε στον «Ταχυδρόμο».

Η προσέλευσή του στο Νοσοκομείο Βόλου
Τις αμέσως επόμενες ώρες φέρεται να πήγε στο Νοσοκομείο του Βόλου. Υποτίθεται ότι είχε ενοχλήσεις στη μέση. Τα σενάρια ανέφεραν ότι δεν πήγε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εξασφάλισε, όμως, την αναρρωτική άδεια ενός μήνα.

Το πώς την εξασφάλισε και από ποιον είναι δυο από τα πιο μεγάλα ερωτήματα της υπόθεσης του επιθεωρητή που αποτελεί κι αυτός ένα από τα πρόσωπα της τραγωδίας στα Τέμπη με το μοιραίο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για την αναρρωτική άδεια ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έκανε παρέμβαση. Διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τις συνθήκες χορήγησης της άδειας, η οποία, παρεμπιπτόντως, προστατεύει τον ανώτερο υπάλληλο του ΟΣΕ, σε περίπτωση διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, ο γιατρός που επιλήφθηκε της αναρρωτικής άδειας είναι υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Την όποια καχυποψία του Θάνου Πλεύρη επιτείνει το γεγονός ότι το πολιτικό στέλεχος τυγχάνει να είναι διευθυντής που αν και «δεν είναι να κάνει εκείνη τη στιγμή υπηρεσία στο ιατρείο του και επειδή γνωρίζει το περιστατικό, γνωματεύει προς αυτή την κατεύθυνση», όπως δήλωσε ο Υπουργός. Ταυτόχρονα, «δεν προκύπτει να έχει γίνει καμία διαγνωστική εξέταση που να δικαιολογεί ότι τα ευρήματα έχουν αποτυπωθεί και διαγνωστικά» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, ιδίως όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις χορηγείται μια ολιγοήμερη άδεια και κατόπιν «γίνεται επανεξέταση».

«Θα τεθούν σε αργία και όσοι έχουν δώσει την αναρρωτική»
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε επίσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ότι θα αποδοθούν ευθύνες αν η αναρρωτική άδεια ήταν… μαϊμού και ξεκαθάρισε ότι θα τεθούν σε αργία όλοι όσοι του έδωσαν την άδεια. «Θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν συντρέχουν οι όροι για την αναρρωτική άδεια. Θα τεθούν και όσοι την έχουν δώσει σε άμεση αργία».

Στο νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται σε εξέλιξη Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το θέμα. Η ΕΔΕ αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (7.3.2023).

Δεν έδωσε αυτός την άδεια λέει ο Διευθυντής
Ο Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν έδωσε αυτός την άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ. Είπε ότι τον παρέπεμψε σε άλλο γιατρό.

Ο Διευθυντής τόνισε ότι ίδιος δεν είχε ιατρείο και επειδή γνώριζε το παλαιότερο πρόβλημα υγείας του επιθεωρητή τον παρέπεμψε για έλεγχο σε άλλο γιατρό, ο οποίος υπέγραψε την αναρρωτική άδεια.

Ο Διευθυντής διέψευσε επίσης ότι η αναρρωτική δόθηκε κατ’ εντολήν του και τόνισε ότι ο επιθεωρητής εξετάστηκε από τον άλλο γιατρό που έκανε εκείνη την ώρα ιατρείο και ότι όλα είναι στο πλαίσιο της ιατρικής δεοντολογίας.

Σε αργία ο επιθεωρητής
Υπενθυμίζεται πως ο επιθεωρητής έχει τεθεί σε αργία μέχρι τη διερεύνηση της επιλογής και τοποθέτησης του 59χρονου σταθμάρχη για υπηρεσία στον σταθμό της Λάρισας.

«Βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

NEWSIT.GR

zenith