Τα Βουνά Τραγουδούν: Ο Λευτέρης και η Μαγεία της Επιτραπέζιας Παραδοσιακής Μουσικής

unnamed (5)

Στο χωριό Περδικάκι, στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας, συναντήσαμε τον κύριο Λευτέρη Τσακνή, έναν άνθρωπο που η ζωή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση και τη φύση. Στα 78 του χρόνια, ο κύριος Λευτέρης ζει μια ζωή που οι περισσότεροι από εμάς μόνο να ονειρευτούμε μπορούμε. Μένει στην εξοχή, περιτριγυρισμένος από το πιστό του κοπάδι, και οι μέρες του κυλούν ήρεμα στους ρυθμούς της φύσης.

Στη συνάντησή μας, ο κύριος Λευτέρης, με την χαρακτηριστική φιλοξενία των ανθρώπων της υπαίθρου, προσφέρθηκε να μας τραγουδήσει μερικά παραδοσιακά επιτραπέζια τραγούδια της Ελλάδας. Η φωνή του, γεμάτη βιώματα και ιστορίες, μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές, σε μια Ελλάδα που χάνεται σιγά σιγά.

Ο κύριος Λευτέρης θεωρεί τον εαυτό του έναν από τους τελευταίους μιας γενιάς που σβήνει. Οι βουνίσιοι κτηνοτρόφοι, οι άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν για τη γη και τα ζώα τους, γίνονται όλο και λιγότεροι. Η ζωή στην ύπαιθρο είναι δύσκολη, απαιτητική, και οι νέοι στρέφονται σε άλλους τρόπους ζωής, πιο εύκολους, πιο σύγχρονους.

Η ιστορία του κυρίου Λευτέρη είναι μια ιστορία για την παράδοση, τη φύση, και την αγάπη για έναν τρόπο ζωής που χάνεται. Είναι μια ιστορία που μας υπενθυμίζει τις ρίζες μας, την αξία της απλότητας, και τη σημασία της σύνδεσής μας με τη γη.

Greek Village Lifegooglenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith